Duidelijk en overzichtelijk

Wat kost kraamzorg?

Als er íets is waar je je tijdens je zwangerschap en kraamtijd vast liever niet druk over maakt, dan zijn het wel de kosten van de kraamzorg. Daarom zetten we de kosten en mogelijke vergoedingen van kraamzorg van Dé Provinciale Kraamzorg voor je op een rij. Zo weet je precies wat jouw zorgverzekeraar vergoedt, hoe hoog de wettelijke eigen bijdrage is en welke kosten je zelf moet betalen.

Op welke locatie je ook bevalt en waar je ook verblijft in jouw kraamtijd: de kosten van de zorg worden grotendeels vergoed door je zorgverzekeraar. Omdat de exacte vergoeding per verzekeraar verschilt, adviseren wij wel om van tevoren de mogelijkheden met je eigen zorgverzekering te bespreken. Je kraamzorgconsulent helpt je hier graag bij.

Kraamzorg wordt grotendeels vergoed door je zorgverzekeraar

  • Grootste deel betaalt je zorgverzekeraar
  • € 5,10 per uur draag je zelf bij
  • Aanvullende verzekering vergoedt in de meeste gevallen de eigen bijdrage

Vergoeding van kraamzorg

De vergoedingsregelingen van de kraamzorg kunnen bij de diverse zorgverzekeringen verschillend van aard zijn. Wij adviseren je van tevoren de polisvoorwaarden goed te lezen en/of contact op te nemen met je zorgverzekeraar over de voor jou geldende regeling. Vrijwel alle verzekeraars vergoeden de kosten voor kraamzorg rechtstreeks aan de kraamzorgorganisatie. Indien er sprake is van een aanvullende verzekering kan je recht hebben op meer kraamzorguren en/of dat de eigen bijdrage wordt vergoed. Het door de verzekeraar toegestane aantal uren verzekerde kraamzorg wordt bepaald aan de hand van het landelijke indicatie protocol (LIP), waarmee alle aanbieders van kraamzorg in Nederland werken. De kosten voor inschrijving, intake en assistentie bij bevalling thuis worden in het algemeen vergoed door je zorgverzekeraar.

Eigen bijdrage

De hoogte van de eigen bijdrage wordt jaarlijks door het NZA (Nederlandse ZorgAutoriteit) vastgesteld. Voor 2024 geldt er voor kraamzorg thuis een wettelijke eigen bijdrage van € 5,10 per uur. Ook voor extra geïndiceerde uren kraamzorg betaal je een eigen bijdrage van € 5,10 per uur. De eigen bijdrage kan, afhankelijk van je aanvullende verzekering, gedeeltelijk of geheel vergoed worden. Informeer hiernaar bij je verzekering.

Meer uren kraamzorg

Hoeveel uren kraamzorg je via je zorgverzekeraar vergoed krijgt, hangt af van je indicatie. Die kan hoger zijn dan het gemiddelde aantal uren, bijvoorbeeld omdat je een meerling verwacht. Heb je geen indicatie voor meer uren kraamzorg, dan kun je, indien de planning het toelaat, zelf extra uren inkopen. Het uurtarief hiervoor bedraagt € 69,58 (all-in). 

Wij helpen je graag verder!

Meer weten over deze vacature
van Dé Provinciale Kraamzorg?

Goed opgeleide en ervaren kraamverzorgende

Schrijf je meteen in bij
Dé Provinciale Kraamzorg