Wat doet mijn kraamverzorgende allemaal?
De kraamverzorgende heeft verschillende taken, afhankelijk van de zorg die zowel jij als jouw kindje nodig hebben. Het belangrijkst is natuurlijk de zorg voor moeder en kind. In ieder geval controleert de kraamverzorgende dagelijks de temperatuur van je kindje, ze bekijkt het navelstompje en voert andere gezondheidschecks uit. Ook jouw temperatuur wordt iedere dag gemeten en jouw wond of hechtingen worden gecontroleerd. Daarnaast zorgt de kraamverzorgende voor ondersteuning bij het douchen of wassen. Ook begeleidt ze jou met de voeding voor jouw kindje.
Advies over verzorging van je kindje
De kraamverzorgende is er vooral voor het geven van advies en tips rondom de verzorging van jouw baby. Ze helpt je met het in bad doen van je kindje, het verschonen van de luier, het aan- en uitkleden, de huidverzorging, het veilig opmaken van het babybedje en het voeden van je kindje. Zo heeft de kraamverzorgende veel kennis van borstvoeding, zodat ze jou kan begeleiden bij het opstarten van de borstvoeding. Indien nodig kun je (eventueel via de kraamverzorgende) meer informatie inwinnen bij de lactatiekundige van Lunavi Kraamzorg. Geef je kunstvoeding, dan kan de kraamverzorgende je natuurlijk ook heel goed ondersteunen. Bovendien krijg je advies over slaappatronen en een goede tilhouding.
De kraamverzorgende neemt altijd de zorg van moeder en kind op zich, alle andere taken, waaronder de huishoudelijke taken zijn afhankelijk van het aantal gekozen zorguren/pakket.
De kraamverzorgende verzorgt ook het ontbijt en de lunch en ze zorgt voor de hygiëne van het toilet, de badkamer en de slaapkamer(s) van moeder en kind, de bedden van moeder en kind worden zo nodig verschoond. Zo worden het toilet en de douche dagelijks schoongemaakt, Indien er voldoende tijd over is naast de zorg voor moeder en kind wordt er gestofzuigd en wordt de was gedaan. Zijn er nog andere kinderen aanwezig, dan zal de kraamverzorgende ook een deel van de zorg voor deze kinderen op zich nemen. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van het aantal zorguren wat er is gekozen. De zorg voor moeder en kind komt altijd op de 1e plaats!