Dubbel zoveel liefde

Zwanger van een tweeling of meerling

Wat gaat er toch veel door je heen als je op de echo niet één, maar twee (of meer!) hartjes ziet kloppen. Wellicht hadden jullie het al vermoed, gehoopt of gevreesd. Als je zwanger bent van een twee-, drie- of meerling zal je veel vragen hebben. Zullen de kindjes gezond zijn? Hoe verloopt de bevalling? Redden we het financieel? Na de eerste schrik verheugen de meeste ouders zich enorm op deze bijzondere gezinsuitbreiding. Bedenk dat het voor een twee- of meerling heel leuk is om samen vanaf de baarmoeder op te groeien: die ervaring maakt hun band heel speciaal!

Hoe verloopt een tweelingzwangerschap

Een twee- of meerlingzwangerschap duurt meestal korter. Het is daarom verstandig om in de eerste helft van de zwangerschap veel te regelen en aan te schaffen, omdat je dan nog redelijk fit en mobiel bent.

Onder begeleiding van de gynaecoloog

Als een meerlingzwangerschap is vastgesteld, krijg je een medische indicatie. Dit houdt in dat de verdere begeleiding van de zwangerschap en de bevalling onder verantwoordelijkheid van een gynaecoloog vallen en dat de bevalling in het ziekenhuis moet plaatsvinden. Ook zal je vaker op controle moeten komen dan bij een eenlingzwangerschap. Bespreek ruim van te voren hoe jij en je gynaecoloog de bevalling zien. De helft van de meerlingen mag al snel na de bevalling naar huis, de andere helft verblijft nog enige tijd in het ziekenhuis.

Symptomen bij een tweelingzwangerschap

Bij een twee- of meerlingzwangerschap komen klachten als vermoeidheid, brandend maagzuur en overgeven vaker voor. De extra grote baarmoeder zorgt vaker voor kortademigheid, bandenpijn en slaapproblemen. Bij een meerlingzwangerschap ontstaat bijna altijd een tekort aan ijzer en foliumzuur. Dit zal op voorschrift van een arts worden aangevuld.

Gezondheidsadvies

Probeer zo gezond mogelijk te eten. Melkproducten, volkoren brood, fruit en groente zijn de leveranciers van vitamines en mineralen. Wees zuinig met zout. Neem voldoende rust, ook overdag. Vermijd vet eten, koffie en scherpe kruiden. Begin eerder met zwangerschapsgym. Op de site van NVOM vind je ook allerlei informatie betreffende meerlingen: https://www.nvom.nl/

Meer uren kraamzorg en couveuse nazorg

Indien je bent bevallen van een twee- of meerling en heb je thuiskraamzorg dan mag er 2 uur extra kraamzorg per dag worden ingezet. Ook levert Dé Provinciale Kraamzorg couveuse nazorg. Hier kan je gebruik van maken indien jouw kindje(s) in de couveuse hebben gelegen. Meer informatie vind je hier.

Babyuitzet bij de geboorte van een tweeling

Als je een tweeling of meerling krijgt, moet je ook wat meer spulletjes voor de babyuitzet aanschaffen. Bekijk hier een overzicht van de extra materialen die je nodig hebt.

Wij staan voor je klaar

Liever iemand persoonlijk spreken? Geen probleem!

Wij helpen je graag verder!

Meer weten over deze vacature
van Dé Provinciale Kraamzorg?

Goed opgeleide en ervaren kraamverzorgende

Schrijf je meteen in bij
Dé Provinciale Kraamzorg