Je hebt recht op kraamzorg

Hoeveel uren kraamzorg krijg ik?

Iedereen die in Nederland een kind krijgt, heeft recht op kraamzorg. Hoeveel uren dat zijn, hangt af van een aantal factoren. Na je inschrijving stellen we vast hoeveel uur kraamzorg je nodig hebt. Dit is een indicatie op basis van jouw persoonlijke situatie. Je zorgverzekeraar toetst de indicatie. Bij de indicatie houden we rekening met enkele criteria, zoals je medische situatie, de samenstelling van je gezin en de aanwezigheid van mantelzorgers. 

Meer uren kraamzorg

Er wordt 49 uur kraamzorg toegekend wanneer je borstvoeding geeft; anders is de indicatie 45 uur. Het wettelijk minimum ligt op 24 uur, verdeeld over acht dagen. Meer uren kraamzorg is ook mogelijk. Er zijn situaties waarbij je indicatie aanleiding geeft tot meer uren kraamzorg, bijvoorbeeld wanneer je zwanger bent van een meerling. Heb je geen indicatie, maar wil je toch meer uren kraamzorg inkopen? Dat is mogelijk. De kosten hiervan zijn € 55,89 per uur (all-in).

Kraamdagen

De uren kraamzorg worden verdeeld over acht kraamdagen. Met je kraamverzorgende kun je deze uren dagelijks inplannen tussen 08.00 en 18.00 uur. Uiteraard is er 24 uur per dag een kraamverzorgende beschikbaar voor het assisteren bij bevallingen en voor de eerste opvang als je 's avonds of 's nachts thuiskomt na je bevalling in het ziekenhuis. Het maakt niet uit of je je kraamtijd (deels) doorbrengt in het kraamhotel of thuis; het aantal uren kraamzorg blijft hetzelfde.

Wij helpen je graag verder!

Meer weten over de kraamzorg van Dé Provinciale Kraamzorg?

Goed opgeleide en ervaren kraamverzorgers

Schrijf je meteen in bij
Dé Provinciale Kraamzorg