Wat mag je wel en niet eten tijdens de zwangerschap?

Verwacht je een kindje? Gefeliciteerd! Tijdens de zwangerschap is het belangrijk te letten op wat je eet. Zo wordt je kindje gezond geboren en heb je minder kans op afwijkingen of complicaties gedurende de zwangerschap. Meer weten? Lees verder.

Wat je als moeder eet tijdens de zwangerschap, bepaalt voor een groot deel hoe gezond jouw kindje wordt. Niet alleen als baby, maar ook later, wanneer je kind opgroeit. Welke voedingstoffen zijn essentieel? Wat mag je absoluut niet eten tijdens de zwangerschap? En waar moet je juist extra op letten om gezond te blijven? Wij vertellen je hier graag meer over. 

Welke voedingsstoffen zijn belangrijk tijdens de zwangerschap? 

Van sommige vitaminen of mineralen, zoals vitamine D en foliumzuur heb je meer nodig tijdens de zwangerschap. Deze kun je niet voldoende opnemen uit normale voeding. Daarom is het advies om deze in de vorm van voedingssupplementen tot je te nemen tijdens de zwangerschap. Daarnaast zijn andere voedingstoffen, zoals calcium en ijzer wel goed uit voeding te halen. Tijdens je zwangerschap is de behoefte aan calcium hoger. Calcium is namelijk goed voor de opbouw van de botten van jouw kindje. En door genoeg ijzer tot je te nemen verlaag je de kans op bloedarmoede. Tip: kies voor multivitaminen speciaal voor zwangere vrouwen.

Voedingstips tijdens de zwangerschap

Gezonde voeding is erg belangrijk en al helemaal tijdens de zwangerschap. Om ervoor te zorgen dat je de juiste én voldoende voedingstoffen binnenkrijgt hebben wij een aantal tips voor je:

Tip 1: Eet voldoende. Het wondertje in je buik heeft voedingsstoffen, vitamines en mineralen nodig. Maar ook eiwitten, koolhydraten en vetten. Zo kan je kindje groeien en zich ontwikkelen;

Tip 2: Drink per dag 1,5 tot 2 liter water;

Tip 3: Ga niet lijnen tijdens de zwangerschap. Gezond eten is nu erg belangrijk en lijnen kan in deze periode snel leiden tot tekorten aan voedingsstoffen;

Tip 4: Eet minimaal één keer in de week vette vis. In vis zitten omega 3-visvetzuren zoals DHA en die zijn belangrijk voor de hersenontwikkeling van je baby;

Tip 5: Eet gevarieerd. Heb je even geen inspiratie om te koken? Google dan naar recepten die goed voor je zijn tijdens de zwangerschap.

Wat mag je niet eten tijdens de zwangerschap?

Wat mag je niet eten tijdens de zwangerschap? Dit is een vraag die waarschijnlijk nu vaak door je hoofd spookt. Het kan lastig zijn om het overzicht te bewaren in wat je wel en niet veilig kan eten nu. Let op rauwe producten, zoals paté, filet americain en sushi. En staat er ‘au lait cru’ op een verpakking van kaas? Dan is de kaas bereidt met rauwe melk. Hierin kan de listeriabacterie zitten. Deze bacterie kan schadelijk zijn voor je ongeboren kindje. Vis is erg gezond en belangrijk om voldoende te eten tijdens de zwangerschap, alleen niet alle vis is geschikt. Zo kan in rauwe en gerookte vis en rauwe schaal- en schelpdieren ook de listeriabacterie voorkomen. Zorg er dus voor dat je de vis goed doorbakt. De meeste soorten vlees kun je wel veilig eten als je zwanger bent. In vlees zit namelijk ijzer, eiwit en vitamine B1, B6 en B12. Rauw vlees daarentegen, kun je beter niet eten, hier zitten mogelijk ziekteverwekkers in. Ook rauwe kiemgroente of bepaalde kruiden kun je beter vermijden. Let op met alfalfa, aloë vera, basilicum, boerenwormkruid, engelwortel, hoefblad, komkommerkruid, salie, smeerwortel en bepaalde kruidenpreparaten. 

Bovengenoemde voedingswaren, zijn toch wel de belangrijkste wanneer het gaat om voeding waar je op moet letten. Natuurlijk zijn er een aantal uitzonderingen en zijn in dit artikel niet alle voedingsgroepen aan bod gekomen. Daarom vind je hieronder een handig overzicht over wat wel en niet mag. Tip: print het uit en hang het op je koelkast.

Meer informatie over dit onderwerp vind je op de website van voedingscentrum. Of vraag het je huisarts of verloskundige.

 

Helemaal gratis en voor niks!

Download nu gratis het
Kraamtijd! Magazine

  • Handige tips en tricks voor tijdens het bevallen
  • Verhalen van kersverse ouders én onze kraamzorgconsulenten
  • Alles over thuis bevallen, in het kraamhotel of in het ziekenhuis