Geboorte- & kraamplan

Een geboorte- en kraamplan is erg handig om klaar te hebben liggen voor de bevalling en de kraamweek. Maar wat houdt het in en wat zet je er allemaal in? Dé Provinciale Kraamzorg vertelt het jou. Lees meer.

Er begint een spannende tijd aan te breken, want binnenkort wordt eindelijk je kindje geboren. Dat is natuurlijk erg bijzonder en hier wil je optimaal van kunnen genieten. Daarnaast hoop je dat alles gaat zoals je had verwacht en gehoopt. Een geboorte- en kraamplan is daar de oplossing voor. Dé Provinciale Kraamzorg vertelt jou meer over het opstellen van een geboorte- en kraamplan. 

Geboorteplan

In een geboorteplan leg je de wensen en behoeften voor de bevalling vast. Je neemt beslissingen over praktische zaken waar je tijdens de bevalling niet over wilt of kunt praten, zodat alles verloopt zoals je verwacht en de verloskundige en gynaecoloog je zo goed mogelijk kan begeleiden. Dit allemaal zodat jij met het volste vertrouwen kunt bevallen.
 

Wat je zet in een geboorteplan?

  • Omgeving van de bevalling. Waar wil je bevallen en wie is er aanwezig? 
  • De manier van bevallen. In welke houding wil je het liefst bevallen en wil je daar pijnbestrijding bij hebben? 
  • De bevalling zelf. Wil je een rol krijgen in de bevalling door de baby aan te pakken of door de geboorte te zien of te voelen?
  • Na de bevalling. Wat wil je dat er met de navelstreng en de placenta gebeurd? En wil je gelijk huid-op-huidcontact met je kind en heb je de voorkeur om borstvoeding te geven? 
     

Kraamplan

Een geboorteplan is algemeen bekend, maar dat geldt niet voor een kraamplan. Veel mensen denken dat het echte voorbereiden na een bevalling stopt, maar ook voor de kraamweek kan het heel handig zijn om een plan klaar te hebben liggen. Je hebt namelijk een heftige tijd achter de rug en de kraamweek is een periode waarin je samen met je kindje een routine aanleert en weer even tot rust kunt komen. Door een kraamplan op te stellen, kun je alvast je wensen en behoeften op een rij zetten, wat hopelijk veel stress vermindert. 
 

Wat zet je in een kraamplan? 

  • Borst- of kunstvoeding. Ligt je voorkeur bij borst- of bij flesvoeding? 
  • De kraamvisite. Wanneer, hoeveel en hoelang wil je kraamvisite over de vloer hebben en wat wordt er gedaan met onverwachts bezoek? 
  • De huisregels. Wat zijn huisregels die belangrijk zijn om te benoemen? 
  • Broers en zussen. Hoe wil je eventuele oudere broers en zussen betrekken bij de kraamweek en de verzorging van je kindje? En moet de kraamverzorgster ook voor hen zorgen? 
  • Allergieën en medicatie van de hele familie. Heb jij of je familie één of meerdere allergieën of gebruikt iemand in de familie medicatie? 
  • Eten en drinken. Heb je bepaalde dingen wat je graag eet of drinkt of heb je hulp nodig bij de bereiding van het eten? 
  • Het huishouden. Hoe doe jij normaalgesproken de was? Hoe scheid je de was, op welke temperatuur, gebruik je de droger en strijk je? 
     

Kom in contact met Dé Provinciale Kraamzorg

Wil je meer informatie over het geboorte- & kraamplan? Aarzel niet en neem contact op met een medewerker van Dé Provinciale Kraamzorg, zoals de kraamzorgconsulente of de kraamverzorgende die jou ondersteunt tijdens de kraamweek. Je kunt ook contact opnemen met jouw verloskundigenpraktijk. Na de kraamweek kun je met jouw vragen terecht bij de JGZ verpleegkundige (consultatiebureau GGD).

Helemaal gratis en voor niks!

Download nu gratis het
Kraamtijd! Magazine

  • Handige tips en tricks voor tijdens het bevallen
  • Verhalen van kersverse ouders én onze kraamzorgconsulenten
  • Alles over thuis bevallen, in het kraamhotel of in het ziekenhuis