Echo’s tijdens de zwangerschap

Elke zwangerschap is anders, en dat maakt het zo bijzonder. Als aanstaande ouders van dat kleine wondertje kun je niet wachten om je kindje te mogen ontmoeten. Dankzij echografiebeelden krijg je de kans om je kindje te zien terwijl het nog veilig en warm in de buik zit. 

Het moment waar je tijdens je zwangerschap misschien wel het meeste naar uitkijkt: de echo’s! Hoe leuk is het om te mogen kijken naar je baby die uitgroeit van een klein erwtje naar een echt mensje. Maar wat is een echo precies? Hoeveel standaard echo’s krijg je? En welke echo’s kun je nog meer laten maken? Wij vertellen je hier graag meer over!  

Wat houdt een echo precies in? 

Door middel van zwangerschapsecho’s kunnen de ontwikkelingen van je baby goed worden bijgehouden. Bij een zwangerschapsecho wordt er door middel van geluidsgolven een beeld gevormd van je kindje. Deze geluidsgolven hebben een hoge frequentie, waardoor je ze niet kunt horen. Hierbij wordt ook gekeken naar de baarmoeder en de hoeveelheid vruchtwater. Als je nog maar kort zwanger bent, maakt de echoscopist een inwendige echo, omdat de beelden via deze manier het beste zichtbaar zijn. Wanneer je iets langer zwanger bent, wordt de echo meestal via de buitenzijde van je buik gemaakt. Echo’s om medische redenen én standaard echo’s worden vergoed vanuit de basisverzekering.  

Termijnecho  

Bij de termijnecho wordt je baby gemeten van kruin tot stuit en bepaalt de echoscopist(e) op basis van deze lengtemeting de uitgerekende datum. Daarnaast wordt er ook gekeken naar het hartje en of je eventueel in verwachting bent van een meerling. 

Dertien weken echo  

Vanaf 1 september 2021 kun je ervoor kiezen of je bij dertien weken ook een echo wil laten uitvoeren. De dertien weken echo wordt uitgevoerd tussen de twaalf weken en drie dagen en veertien weken en drie dagen zwangerschap. Bij de dertien weken echo wordt, net als bij de twintig weken echo, uitgebreid gekeken naar de ontwikkeling van de baby. 

Twintig weken echo  

De twintig weken echo is een erg uitgebreide, medische echo. Deze duurt ongeveer dertig tot vijfenveertig minuten. Je kindje wordt van top tot teen bekeken in diverse dwarsdoorsnedes. Als alles tijdens de twintig weken echo er normaal uit ziet is een gezond kindje alsnog niet gegarandeerd, maar er zijn wel een heleboel aangeboren afwijkingen uitgesloten. 

Welke echo’s zijn er nog meer? 

Je wil natuurlijk het liefste élke dag je baby zien! Daarom worden er naast de standaard echo’s, meer zwangerschapsecho’s aangeboden. Zoals een vroege echo (rond de zes à zeven weken), diverse groeiecho’s (rond de dertig werken) en zogenaamde 3D-4D pretecho’s. Bij een pretecho kunnen extra kosten in rekening worden gebracht. Je kunt er zelf voor kiezen of je deze echo’s wilt of niet. De verloskundige kan om medische redenen ook besluiten om één van deze echo’s uit te voeren.  

Meer informatie? 

Heb je nog meer vragen over de echo’s? Aarzel niet en neem contact op met Dé Provinciale Kraamzorg. Zij staan jou graag te woord en vertellen je meer. Maar, uiteraard kun je deze én andere vragen ook stellen aan jouw verloskundigenpraktijk. 

Helemaal gratis en voor niks!

Download nu gratis het
Kraamtijd! Magazine

  • Handige tips en tricks voor tijdens het bevallen
  • Verhalen van kersverse ouders én onze kraamzorgconsulenten
  • Alles over thuis bevallen, in het kraamhotel of in het ziekenhuis