Afscheid van kraamverzorgende
Tips voor na de kraamtijd
Ben je bevallen van je kindje, dan komt er veel op je af. Je bent vermoeid, je moet wennen aan het nieuwe ritme en je moederinstinct is sterk aanwezig. Gedurende je kraamtijd krijg je hulp en ondersteuning van de kraamverzorgende van Dé Provinciale Kraamzorg. De kraamverzorgende is jouw steun en toeverlaat. Ze geeft informatie en praktische tips, biedt ondersteuning tijdens de verzorging van je kindje én voert medische controles uit.
Afscheid van kraamverzorgende
Na enkele dagen is het moment aangebroken dat de kraamverzorgende afscheid neemt. Jij en je partner staan er nu alleen voor. Dat kan soms voor onzekere momenten zorgen. Je voelt je reuzeverantwoordelijk voor je kindje, maar tegelijkertijd vind je het ook nog lastig om je kindje te begrijpen. Je bent niet de enige die deze gevoelens ervaart: tal van jonge ouders zijn je voorgegaan! Dé Provinciale Kraamzorg geeft je enkele tips voor na de kraamtijd.
Borstvoeding
Voed je kindje op verzoek – dit geldt zowel voor borstvoeding als kunstvoeding. Je merkt dat je kindje honger heeft wanneer hij met zijn handjes zwaait, hij op zijn vuistjes sabbelt of op zoek is naar eten. Je kindje slaapt per keer zo’n 45 minuten. Heeft je kindje twee keer geslapen, dan is je kindje voldoende uitgerust om te kunnen drinken. Laat jonge baby’s niet langer dan twee tot tweeëneenhalf uur achtereen slapen voor je overgaat op voeding. Het kan voorkomen dat je kindje vaker om voeding vraagt, bijvoorbeeld wanneer hij korter dan 45 minuten heeft geslapen. Dit is normaal. Deze momenten worden ook wel ‘regeldagen’ genoemd. Je kindje vraagt meer melk, bijvoorbeeld omdat hij in een groeispurt zit.
Kunstvoeding
Tijdens de kraamtijd krijg je van de kraamverzorgende een opbouwschema voor kunstvoeding. Is dit schema afgelopen, dan blijf je regelmatig voeden met kleine porties. Geef je kindje niet meer voeding dan hij vraagt. Bekijk iedere 24 uur hoeveel je kindje gedronken heeft. Houd hierbij aan dat je kindje iedere 24 uur 150 ml per kilogram lichaamsgewicht moet drinken.
Huilende baby
Tijdens de kraamweek krijg je uitleg van de kraamverzorgende over de verschillende huiltjes van je kindje. Zo leer je herkennen wanneer je kindje honger heeft, moe is of last van darmkrampjes heeft. Wanneer de kraamverzorgende weg is, is het misschien lastig om de huiltjes te onderscheiden. In de eerste weken hebben kinderen veelal last van darmkrampjes, want hun darmen moeten nog wennen aan het verteren van de voeding. Je kindje kan erg onrustig zijn en veel huilen. Heeft je kindje last van darmkrampjes, dan huilt jouw kindje vaak op vaste momenten op de dag. Na zes weken nemen de krampjes meestal weer af.
Las voldoende rustmomenten in
Enkele weken na de bevalling willen veel mensen op visie komen om jullie kindje te bewonderen. Al die kraamvisite is natuurlijk hartstikke leuk, maar het kan ook heel vermoeiend zijn. Vrienden, kennissen, familie, buren en collega’s: ze willen allemaal een datum prikken om op visite te komen en beschuit met muisjes te eten. Soms is het een heel gepuzzel om alle visite in te plannen. Het advies: loop niet te hard van stapel en las voldoende rustmomenten in. Zo is het helemaal niet gek om enkele dagen te blokken voor jezelf, je kindje en je partner.
Vruchtbaarheid na bevalling
Vanaf zes weken na de bevalling kan je menstruatie weer op gang komen – in sommige gevallen duurt het enkele maanden. Wil je na de bevalling weer seks hebben, dan is het verstandig om over anticonceptie na te denken. Er zijn verschillende voorbehoedsmiddelen. Jouw verloskundige of huisarts kan de mogelijkheden met je doornemen. Let op: er wordt vaak gezegd dat het geven van borstvoeding de kans op een nieuwe zwangerschap aanzienlijk verkleint, maar dit sluit een nieuwe zwangerschap niet uit.