10

“Kraamverzorgende Marina deed altijd nét wat meer dan je verwachtte”

In maart van dit jaar beviel Scherany van haar zoontje Bram. Ze benaderde de hele periode vanaf het begin nuchter en liet alles op zich afkomen. “Onze kraamverzorgende Marina deed altijd nét wat meer dan je verwachtte,” vertelt Scherany. Ze deelt haar ervaring over de zwangerschap, de bevalling en haar kraamtijd, waarin ze niet één maar twee kraamverzorgenden kreeg.

Goed aangeschreven kraamzorg


Scherany Geertse woont samen met haar man in Bergen op Zoom. Toen ze ontdekte dat ze zwanger was, ging Scherany via internet op zoek naar goed aangeschreven kraamzorg. Lunavi Kraamzorg kwam als beste keuze naar voren, wat haar direct een goed gevoel gaf. “Het intakegesprek was bij ons thuis. Dat was heel prettig; we werden goed geïnformeerd. Ik ben niet zo moeilijk en hoef niet alles tot in de puntjes te weten,” verklaarde Scherany. “Hoe een bevalling verloopt? Geen idee, maar we gaan het gewoon doen!”

Moeder- en Kindcentrum


De zwangerschap verliep zonder problemen. Scherany: “Ik heb eigenlijk nauwelijks last gehad van typische zwangerschapskwaaltjes. Tegen het einde kreeg ik wel te maken met opgezwollen voeten en kon ik moeilijk de trap op, maar dat zijn ongemakken die je kunt verwachten aan het einde van de zwangerschap.” Scherany had de wens om thuis te bevallen. Echter, tot haar verrassing had ze plotseling al 6 centimeter ontsluiting. “Het ging zo snel dat ik er behoorlijk van schrok en ineens voelde hoe dichtbij de bevalling was. We besloten daarom om naar het Moeder- en Kind centrum te gaan. Hoewel ik veel vertrouwen had in de zorg, waar ik ook zou bevallen, leek het mij opeens een vreemd idee om dit thuis te doen.”

Een lange bevalling


De bevalling van Scherany duurde erg lang, vooral tijdens het persen. Het kindje leek maar niet te willen komen, waardoor ze overwogen een knip te zetten of een vacuümpomp te gebruiken. “Gelukkig was dat uiteindelijk niet nodig. Na ongeveer 7 uur was Bram geboren,” vertelt Scherany trots. “Mijn moeder zei altijd dat je de pijn vergeet zodra je je kindje vasthoudt. Ik was het daar niet mee eens,” grapt ze. “Ik moest echt even bijkomen van de lange bevalling, dus Bram was eerst een tijdje bij mijn man.” Intussen wachtte Scherany op de geboorte van de placenta, wat na twee injecties en een infuus nog steeds op zich liet wachten. “Ik moest bijna naar de operatiekamer, maar uiteindelijk konden ze de placenta toch verwijderen zonder dat een operatie nodig was.”

Ondersteuning van Marina


Scherany en haar man kwamen om half 1 thuis en al om 1 uur stond kraamverzorgende Marina voor de deur. Het stel ontving in totaal 10 dagen kraamzorg, waarvan 7 dagen door Marina. Ze kregen drie extra dagen kraamzorg van een andere kraamverzorgende omdat Bram geel zag en borstvoeding lastig ging. “Marina was ontzettend lief en ondersteunend. Ik ben heel zelfstandig en wil het liefst alles zelf doen, maar Marina herinnerde me er continu aan dat ik ook moest rusten. Dat was heel lief. Ze deed altijd nét wat meer dan je verwachtte.” Helaas verliep de borstvoeding niet volgens plan en bleef Bram afvallen ondanks dat hij dronk. “Uiteindelijk hebben we, in overleg met Marina, besloten om over te stappen op flesvoeding. Ik vond het jammer, maar de gezondheid van Bram is belangrijker!”

Prachtige kraamweek


Hoewel Scherany de borstvoedingsmomenten met Bram erg mist, genieten zij en haar man enorm van de eerste weken. “Het is een schatje om te zien. Hij lijkt veel op mijn man, maar heeft mijn ogen,” vertelt Scherany. Ze is erg tevreden over de ondersteuning van Lunavi Kraamzorg. “We kijken terug op een prachtige kraamweek, mede dankzij Marina.”