Hoe laat je broertjes en zusjes wennen aan de baby?

Hoera, er is een broertje of zusje in aantocht! Zowel voor jou als voor je oudere kinderen is dit een heel leuk moment. Hoe bereid je je kinderen voor op de komst van een broertje of zusje? En hoe ga je ermee om wanneer het kindje is geboren? Dé Provinciale Kraamzorg geeft enkele tips. Lees meer. 

Veel kinderen vinden het fantastisch dat ze een broertje of zusje krijgen. Toch kan dit blije gevoel ook plaatsmaken voor jaloezie en onbegrip. Een baby vraagt veel tijd van jou en je partner en kinderen kunnen dat nog niet goed begrijpen. Zij kunnen de baby als "een indringer" zien die de aandacht van ze afpakt. Het is daarom belangrijk om de eerste ontmoeting met je baby goed voor te bereiden en je kinderen voor én na de geboorte te laten wennen aan de komst van een nieuw kindje. 
 

Voorbereiding op geboorte 

Het kan helpen om je kinderen tijdens de zwangerschap langzaam te laten wennen aan het idee dat er een broertje of zusje op komst is. Vertel ze dat er een baby in je buik zit en laat ze praten tegen de buik, kusjes geven en voelen. Je kunt ook samen babykleertjes kopen of samen een boekje lezen over het krijgen van een broertje of zusje. Hierdoor krijgen ze op een leuke en rustige manier door wat het betekent als het broertje of zusje er is. 
 

Eerste ontmoeting 

Tijdens de eerste ontmoeting met de baby is het belangrijk dat alle aandacht naar je kinderen gaat. Laat de baby daarom bij de ontmoeting in de armen van de vader liggen of in de wieg, zodat jij je handen vrij hebt om je kinderen een knuffel te geven en te vragen hoe het met ze gaat. Het kan bedreigend overkomen als de baby in jouw armen ligt, omdat je dan minder aandacht aan hen kan geven. Zorg daarnaast voor een positieve sfeer door je kinderen te ondersteunen en alle liefde te geven die ze nodig hebben om je baby te ontmoeten. Ga bijvoorbeeld samen op een leuke manier de verschillende facetten van een baby bestuderen. 
 

Geef genoeg aandacht na de geboorte 

Na de geboorte zal er ook veel aandacht naar je baby uitgaan. Je bent continu met de baby bezig en ook de kraamvisite komt om jou en je baby in het zonnetje te zetten. Laat de kraamvisite niet de andere kinderen vergeten en laat eventueel je kinderen de cadeautjes voor je baby uitpakken. Dan hebben ze een speciale, belangrijke taak die hen het gevoel geeft dat ze belangrijk zijn. Probeer jouw kinderen evenveel aandacht te geven als jouw baby. Lukt dat niet? Betrek ze dan bij het verzorgen van je baby. 
 

Kom in contact met DéProvinciale Kraamzorg

Wil je meer informatie over de eerste ontmoeting van de broertjes en zusjes met je baby? Aarzel niet en neem contact op met een medewerker van Dé Provinciale Kraamzorg. Je kunt ook contact opnemen met jouw kraamzorgconsulent van Dé Provinciale Kraamzorg. Zij staat jou graag te woord en vertelt je meer over het verzorgen van je baby. Uiteraard kun je deze én andere vragen ook stellen aan de kraamverzorgende die jou ondersteunt tijdens de kraamweek. Na de kraamweek kun je met jouw vragen terecht bij de JGZ verpleegkundige (consultatiebureau).

Helemaal gratis en voor niks!

Download nu gratis het
Kraamtijd! Magazine

  • Handige tips en tricks voor tijdens het bevallen
  • Verhalen van kersverse ouders én onze kraamzorgconsulenten
  • Alles over thuis bevallen, in het kraamhotel of in het ziekenhuis