Hoe kies ik de geschikte naam voor mijn baby?

Er moeten veel beslissingen genomen worden tijdens een zwangerschap. Eén van de belangrijkste en misschien wel moeilijkste dingen om een keuze in te maken is de naam voor je kindje. De naam voor je baby is iets persoonlijks en is de basis van de identiteit van jullie kind. Er is zo veel om uit te kiezen, maar gelukkig heb je hier negen maanden de tijd voor. Een naam voor je baby kiezen: hoe doe je dat? 

Een babynaam kiezen: hoe doe je dat?

Vroeger was het een stuk gemakkelijker om een babynaam te kiezen. De namen gingen over van (groot)vader op zoon en van (groot)moeder op dochter. Vernoemen is nog steeds populair, maar komt minder vaak voor dan zelf een naam bedenken. Vind je een naam voor je baby kiezen lastig? Hierbij een aantal tips:

Tip 1 Er zijn zo veel lijsten te vinden met babynamen. Veelvoorkomende namen, korte namen, stoere namen, bijzondere namen, gekke namen. Google is hierin je beste vriend;

Tip 2 Sluit namen uit. Maak buiten dat je een lijst maakt met namen die je leuk vindt ook een lijst met namen die je absoluut niet wil, omdat je bijvoorbeeld (niet-leuke) mensen kent die zo heten;

Tip 3 Spreek de namen hard op uit. Een lange achternaam is vaak mooier met een korte voornaam en ook andersom;

Tip 4 Hebben jullie de perfecte babynaam gevonden? Google even de betekenis. Er zijn namen die erg leuk klinken, maar uiteindelijk de raarste betekenissen hebben;

Tip 5 Krijgt jouw kindje een veelvoorkomende achternaam? Dan kun je beter een niet al te standaard voornaam kiezen, aangezien er anders later in zijn of haar leven verwarring kan ontstaan. 

Waar moet je op letten bij het kiezen van een babynaam?

Je wilt natuurlijk een leuke, originele naam bedenken, die helemaal bij jullie past. Dat is nogal een uitdaging! Wij vertellen je graag waar je op moet letten wij het kiezen van de babynaam.

  • Wacht niet te lang. Begin op tijd te speculeren over de perfecte babynaam. Houd lijstjes bij, zodat je de namen niet vergeet wanneer ze je te binnen schieten.
  • Wil je je kindje meerdere voornamen geven? Kijk dan ook even naar de combinatie die de voorletters zullen vormen. 
  • Houd er rekening mee dat de naam ook nog leuk is als volwassene. 
  • Je wilt natuurlijk niet dat je kind later gepest wordt. Controleer daarom of de naam niet lijkt of rijmt op schunnige woorden.
  • Je wilt niet dat je kindje later met drie andere Kims of Jops in de klas zit. Trends beïnvloeden je en daarom is het belangrijk om een niet té populaire naam uit te kiezen.
  • Kies voor een naam met een niet al te ingewikkelde spelling en uitspraak.

En, héél belangrijk: zorg dat jullie de naam allebei leuk vinden. Met de naam van jullie baby hebben jullie je hele leven nog te maken.

Zo kom je tot de perfecte babynaam

Je kunt het beste beginnen bij de top-1000 van populairste babynamen. Je hoeft ze niet meteen alle 1000 door te nemen. Maar bekijk de eerste 100 namen, dan heb je een heel aardig idee van de soorten namen die nu worden gegeven. Succes met de leuke, maar moeilijke uitdaging om de perfecte babynaam te kiezen! Houd in je achterhoofd dat je vooral de naam kiest die jullie het leukste vinden en focus je niet te veel op wat andere mensen hiervan vinden. Namen zijn heel persoonlijk en iedereen heeft hier namelijk een andere kijk op.

Helemaal gratis en voor niks!

Download nu gratis het
Kraamtijd! Magazine

  • Handige tips en tricks voor tijdens het bevallen
  • Verhalen van kersverse ouders én onze kraamzorgconsulenten
  • Alles over thuis bevallen, in het kraamhotel of in het ziekenhuis