“Mijn kraamverzorgende was er tijdens de bevalling én de kraamweek!”

Ilona Roosen woont met haar vriend Melvin in Goirle. Op 7 juli is hun eerste kindje geboren, Vince! In de kraamweek werden ze bijgestaan door kraamverzorgende Bianca van Lunavi Kraamzorg. Ilona: “We hadden een heel fijne klik met Bianca en ik vond het fijn om met haar na te praten over de bevalling.” Lees hier meer.

In het voorjaar stak het coronavirus de kop op. Heel Nederland werd geraakt door het virus en het had impact op ons hele leven. Zwangere vrouwen vroegen zich af wat het coronavirus nu betekende voor hén. Welke invloed had het op de zwangerschap, de bevalling en de kraamperiode? En was het virus gevaarlijk voor het ongeboren kind? Eén van deze zwangere vrouwen was Ilona Roosen uit Goirle. Ze was zwanger van haar eerste kindje.

Invloed coronavirus op zwangerschap

Ilona vertelt: “Met de twintigwekenecho was er nog niets aan de hand. Melvin en ik konden samen naar het echocentrum om naar ons jongetje te kijken. Vlak daarna brak het coronavirus uit en dit had impact op een groot deel van mijn zwangerschap. Zo mocht Melvin niet meer mee naar vervolgafspraken bij de verloskundigenpraktijk en het echocentrum. Dat vond ik lastig, vooral omdat het ons eerste kindje is en alles nieuw is. Bij de verloskundige besprak ik bijvoorbeeld mijn bevalplan. Daarin werd gevraagd of Melvin de navelstreng van ons zoontje wilde doorknippen. Omdat Melvin hier niet bij zat, kon ik het niet gelijk met hem overleggen. Ook heeft Melvin ons zoontje niet kunnen zien op de liggingsecho, want ook hier moest ik alleen heen.

Goed opgevangen in kraamhotel Lunavi

De bevalling kwam spontaan op gang toen ik precies veertig weken zwanger was. ’s Avonds laat belden wij de verloskundige en we mochten gelijk door naar Fam, het kraamhotel van Lunavi Kraamzorg in ETZ Tilburg. Hier werden we supergoed opgevangen. Toen ik in het kraamhotel werd gecontroleerd, bleek ik al zeven centimeter ontsluiting te hebben. Mijn verloskundige én een kraamverzorgende van Lunavi Kraamzorg waren bij de bevalling. Zij ontfermden zich niet alleen over mij, maar ook over Melvin. Ze gaven hem uitleg over de gang van zaken en dat vond ik prettig. Bij de bevalling merkte ik niets van het coronavirus, behalve dat de medewerkers wat afstand hielden van Melvin. Begrijpelijk, natuurlijk.

Napraten over bevalling

De bevalling verliep hartstikke snel. Zo ben ik in recordtempo bevallen, namelijk in drie uur tijd. Daar was ons zoontje, Vince! We waren heel blij dat het zo goed was gegaan en we Vince in onze armen konden sluiten. Nu wilden we eigenlijk zo snel mogelijk naar huis, zodat we ons leven met z’n drietjes konden beginnen. Kraamverzorgende Bianca was bij mijn bevalling. Nadat Vince geboren was, waren we met haar aan het kletsen. Ze zei dat ze die dag bij een nieuw gezin zou beginnen. Ik vroeg haar of ze al een gezin had, want anders hadden wij wel interesse! Ze had nog geen gezin doorgekregen, dus ze regelde met het hoofdkantoor dat ze bij ons terecht kon voor de kraamweek. We hadden een heel fijne klik en ik vond het fijn om met haar na te praten over de bevalling. Zij kon mij dingen vertellen die ik zelf niet had meegekregen. Ik was zo in mijzelf gekeerd tijdens de bevalling!

Op tijd rust pakken

De volgende ochtend mochten we naar huis. Toen we eenmaal thuis waren, kwam Bianca. Zij heeft ons zeven dagen lang bijgestaan en ons alles verteld wat we wilden weten. Ze hielp met het in bad doen van Vince, met het aankleden en het verschonen van de luiers. Ze gaf uitleg over het geven van flesvoeding en ze vertelde over de babymassage. Bianca is een rustige en nuchtere vrouw – precies zoals ik ook ben. Alle handelingen deed ze eerst een keer zelf voor, en daarna liet ze het over aan Melvin en mij. Lukte het niet, dan keek ze even met ons mee. Dat werkte heel fijn. Ook nam ze de regie wanneer ik moest rusten. Ik voelde mij hartstikke goed, maar moest van Bianca wel op tijd mijn rust pakken.

Kraamvisite ontvangen

Tijdens de kraamweek heb ik eerlijk gezegd ook niet veel meegekregen van het coronavirus. De kraamweek startte op 7 juli en het virus was toen al iets naar de achtergrond verdwenen. Zo mochten we mondjesmaat kraamvisite ontvangen. Melvin was die week aan het werk, want hij wilde vakantie opnemen nadat de kraamzorg erop zat. Ik vond het fijn dat ik kraamvisite mocht ontvangen, want zo kon ik Vince showen aan mijn ouders en vriendinnen. Bianca verwelkomde de visite en maakte beschuit met muisjes klaar. Ook hielp Bianca bij het verschonen van het bed, het schoonmaken van de toilet en douche en het stofzuigen en dweilen van het huis. Ik betrok haar ook bij leuke projectjes, zoals het afnemen van een voet- en handafdruk van Vince. Na zeven dagen nam Bianca afscheid van ons gezin. Alles ging goed en er waren geen bijzonderheden. Vince groeide goed en hij dronk volop. Een vrolijk en tevreden mannetje.”