“Kraamverzorgende Miranda handelde heel adequaat”

Op 3 juli 2020 beviel Nienke van der Weegen van dochtertje Vieve. Nienke heeft met haar partner Reon Houtepen al twee oudere dochters, namelijk Feline (6 jaar) en Philou (4 jaar). Het gezin woont in Steenbergen. In dit kraamverhaal blikt ze terug op haar zwangerschap, bevalling en kraamperiode. De kraamperiode was even spannend vanwege de ziekenhuisopname van Vieve. Lees er hier meer over.

Nienke: “Wij hebben al twee dochters, Feline en Philou. Bij hen beiden heb ik kraamzorg gehad van Dé Provinciale Kraamzorg. In onze omgeving zijn tal van kraamzorgorganisaties actief. We konden wel kiezen uit tien organisaties, maar op aanraden van een vriendin heb ik voor Dé Provinciale Kraamzorg gekozen. Bij de geboortes van Feline en Philou hebben we heel fijne kraamweken gehad en de kraamverzorgenden waren hartstikke lief en betrokken. Bij de derde zwangerschap hebben we dan ook gelijk weer gekozen voor Dé Provinciale Kraamzorg.

Zwangerschap met ups en downs

Mijn zwangerschap verliep met ups en downs. Toen ik nog maar net zwanger was, had ik veel buikpijn en verloor ik bloed. Verschillende keren ben ik op controle geweest en heb ik echo’s laten maken. Omdat ik zo kort zwanger was, konden ze het vruchtje nog niet goed zien. Uiteindelijk bleek ik twee vruchtjes te hebben, en heeft één van de twee vruchtjes het helaas niet gered. Dat waren spannende en verdrietige tijden, maar gelukkig hebben we het een plekje kunnen geven. Toen ik 24 weken zwanger was, raakte ik besmet met het coronavirus. Gelukkig was het een milde vorm en heb ik hier weinig last van gehad. Omdat ik tijdens de zwangerschap corona heb gehad, moest ik extra op controle bij de gynaecoloog. Hier werden de longen en de groei van de baby gecontroleerd. Dit was allemaal in orde en de zwangerschap verliep vervolgens zonder problemen.

Vlotte thuisbevalling van zes uur

Ik ben één dag na de uitgerekende datum bevallen van Vieve. Ik wilde thuis bevallen en gelukkig mocht dit ook – ondanks de eerdere extra controles rondom corona. Van mijn andere twee dochters ben ik in recordtempo bevallen, en ook nu duurde de bevalling kort, namelijk zes uurtjes. Toen de bevalling op gang kwam, heeft de verloskundige Dé Provinciale Kraamzorg ingelicht. Binnen no time was de kraamverzorgende er: zij ondersteunde de verloskundige tijdens de bevalling. Het verliep soepel en rustig – op het breken van de vliezen na. De verloskundige moest deze breken en daarna kreeg ik in alle hevigheid ontsluitingsweeën. Toen die weeën overgingen in persweeën, ging het vanzelf. Mijn lichaam wist wat het moest doen.

Goede klik met kraamverzorgende

Ik ben op een vrijdag bevallen van Vieve. Die dag kon de kraamzorg voor een paar uurtjes opgestart worden, maar we gaven aan dat dit ook de dag erna mocht. We hebben al twee dochters en we wisten redelijk goed wat ons te wachten stond. De zaterdag kregen we een hele dag kraamzorg. Kraamverzorgende Miranda Franken stond om acht uur ’s ochtends voor de deur, en de klik was gelijk goed. Miranda is een rustige vrouw en is heel prettig in de omgang. Natuurlijk is het eerst even wennen en moet je je wensen met elkaar bespreken. Vieve is ons derde kindje, dus we hoefden geen uitleg over de basisverzorging. Miranda voelde dit goed aan en het was al gauw heel vertrouwd dat ze er was.

Vieve liep blauw aan

In de eerste dagen na de geboorte was Vieve veel aan het spugen. We dachten dat ze misselijk was van het vruchtwater dat ze tijdens de bevalling had binnengekregen. Twee dagen na de bevalling liep ze ineens blauw aan en overstrekte ze zich. Ze kreeg geen lucht. Miranda twijfelde geen seconde en pakte Vieve op. Ze klopte op haar rug, blies in haar gezicht en stimuleerde de ademhaling. Gelukkig ging het al gauw goed en kreeg ze haar normale kleur terug. We hebben vervolgens contact opgenomen met de huisartsenpost en we konden gelijk langskomen. Vieve werd er aan de monitor gelegd. Daar kreeg ze nog een paar aanvallen. Waarschijnlijk had ze reflux en stroomden de voedingen steeds richting haar slokdarm. Uiteindelijk heeft ze twee nachten ter observatie in het ziekenhuis gelegen en daarna waren de aanvallen over.

Spannende gebeurtenis nabespreken

Miranda stond al die tijd op wacht. Toen we na twee nachten thuiskwamen met Vieve, kon Miranda gelukkig weer terugkomen in ons gezin. We vonden dat heel prettig! Zo konden we de spannende gebeurtenis met elkaar bespreken. Hoe hadden we het ervaren? Reon en ik waren Miranda dankbaar dat ze zo adequaat had gehandeld en wist wat ze moest doen. En wat waren we blij dat het met een sisser was afgelopen en Vieve niets heeft overgehouden aan de aanvallen. Door er met elkaar over te praten, konden we het goed afsluiten.

Afscheid van kraamverzorgende Miranda

Gelukkig verliep de kraamweek verder goed en hebben we volop kunnen genieten met ons gezinnetje. Miranda ondersteunde ons waar mogelijk. Ze pakte huishoudelijke taken op, zoals het schoonmaken van de keuken, het toilet en de badkamer. Ze deed wasjes en ze maakte het ontbijt klaar. Ze deed controles bij Vieve en mij. Vanwege het coronavirus mochten we die week geen kraamvisite ontvangen, dus we hadden quality time met elkaar. Wanneer Miranda zich niet over Vieve, mij of het huishouden ontfermde, bracht ze tijd door met Feline en Philou. Ze speelde spelletjes met hen of ze las voor uit een boek. Philou, onze middelste, kijkt normaal de kat uit de boom. Maar met Miranda was het dikke mik. Toen Miranda na afloop van de kraamweek afscheid nam van ons gezin, moest Philou wel even huilen. Ze vond het zó leuk met Miranda – en dat gold ook voor ons!”