“In korte tijd bouw je een band op met de kraamverzorgende”

Jessica Bril-Tolhoek woont met haar partner Jordy in Krabbendijke. Het stel heeft twee kinderen, namelijk Faye (1,5 jaar) en Liv (geboren in oktober 2020). Het gezin is bij allebei de geboortes bijgestaan door Dé Provinciale Kraamzorg. Hoe hebben zij de kraamweek van Liv ervaren? Lees hier meer! 

Jessica: “Mijn zwangerschap verliep goed, want ik had weinig klachten. In de laatste weken voor de bevalling kreeg ik last van brandend maagzuur. Dat hoor je vaker, want je maag komt in de verdrukking doordat de baby en de baarmoeder groeien. Gelukkig viel het allemaal mee. Tijdens de zwangerschap heb ik mij aangemeld bij Dé Provinciale Kraamzorg. Bij de geboorte van Faye zaten we ook bij Dé Provinciale Kraamzorg en dat beviel goed. We hadden kraamverzorgende Ilse en ze was een topper. Ze was heel betrokken en werkte hard. We hoopten dat we nu weer zo’n fijne kraamverzorgende kregen. 

Intakegesprek met kraamzorgconsulent

Tijdens mijn eerste zwangerschap kwam er een kraamzorgconsulent langs voor het intakegesprek. Hierin werden onze wensen besproken en konden we aangeven wat wij prettig vonden. Ook werd er gelijk naar de hoogte van het bed gekeken. Vanwege het coronavirus vond het intakegesprek ditmaal via een videocall plaats. Het was een gezellig gesprek, want de kraamzorgconsulent herkende ons nog van de vorige keer. Ze kon gemakkelijk inzien wat onze wensen de vorige keer waren en deze zijn we nog een keertje nagelopen. 

Hoge bloeddruk

Toen ik ruim 38 weken zwanger was, ging ik op controle bij de gynaecoloog. Ik had last van een hoge bloeddruk en deze moest worden gecontroleerd. Een hoge bloeddruk kan namelijk leiden tot zwangerschapsvergiftiging. Ik was hier al op voorbereid, want bij Faye had ik ook een hoge bloeddruk. Voor de controle bij de gynaecoloog had ik mijn vluchttas al ingepakt en in de auto gezet. Ik dacht dat ik gelijk moest blijven voor de bevalling. Dat bleek niet het geval: ik ben die dag wel ingeleid, maar ik mocht gelukkig nog even naar huis. 

Weeënopwekkers en ruggenprik

De dag erna moesten Jordy en ik ons om half 8 melden in het ziekenhuis om 
verder te gaan met het inleiden. Ik werd opgenomen in het Bravis Moeder & Kindcentrum in Bergen op Zoom. Nadat mijn vliezen waren doorgeprikt, kreeg ik weeënopwekkers via een infuus toegediend. Omdat ik – net als bij Faye – een weeënstorm voelde opkomen, wilde ik graag een ruggenprik. Hier moest ik snel over beslissen, want anders had ik al teveel centimeter ontsluiting en kon de ruggenprik niet meer. Toen de ruggenprik was gezet, begonnen na 45 minuten de persweeën. Haha, we waren dus net op tijd! 

Navelstrengdonatie

Na een kwartiertje persen was Liv er al. Een gezond meisje van zeven pond! We waren blij dat we Liv in onze armen konden sluiten. De bevalling verliep vlot en ik heb vrijwel geen complicaties gehad. Vooraf had ik aangegeven dat ik graag een navelstrengdonatie wilde doen. Direct na de geboorte van Liv hebben ze het bloed uit de navelstreng gehaald – uiteraard nadat de navelstreng was doorgeknipt. In het bloed zitten stamcellen die kunnen worden gebruikt voor stamceltransplantaties bij ernstig zieke kinderen en volwassenen.”

Nachtje blijven

Na de bevalling moest ik nog een nachtje in het Bravis Moeder & Kindcentrum blijven. Mijn bloeddruk moest eerst weer een normale waarde hebben, voor ik kon worden ontslagen. Die avond mochten Faye en onze ouders op bezoek komen. Ondanks de aangescherpte coronamaatregelen mochten ze gelukkig kort een kijkje komen nemen. Dat was heel fijn, want Faye zag haar zusje voor het eerst! De volgende ochtend zijn we naar huis gegaan en binnen mum van tijd stond de kraamverzorgende voor de deur. 

Twee kraamverzorgenden (allebei Lia!)

De eerste dagen van de kraamweek werden we bijgestaan door kraamverzorgende Lia. Zij is drie dagen geweest, en daarna moest ze vrije dagen opnemen. Ze werd afgelost door een andere kraamverzorgende en zij heette eveneens Lia. Heel toevallig! Allebei de Lia’s hebben ons heel goed geholpen in de kraamweek. Ze ontfermden zich over Liv en over mij en ze voerden verschillende controles uit, zoals het meten en wegen van Liv, het opnemen van de temperatuur en het controleren van de stand van mijn baarmoeder. Ze hielpen daarnaast met het badderen, het aankleden en het verschonen van Liv. Ze betrokken Faye bij de verzorging van haar zusje en dat was heel leuk om te zien! 

Band opbouwen

In de eerste dagen ben ik ook goed op weg geholpen met de borstvoeding. Gelukkig ging dit vanaf het begin af aan hartstikke goed, want ik had op dag twee al stuwing. Inmiddels geef ik al enkele weken borstvoeding en ik heb niets te klagen. We kijken met een goed gevoel terug op de kraamweek en hebben heel fijn contact gehad met allebei de Lia’s. Je bouwt in korte tijd een band met elkaar op. Je maakt een gezellig praatje, je lacht met elkaar én je ziet elkaar op kwetsbare momenten. Dat voelt vertrouwd. Het is dan ook jammer dat je afscheid van elkaar moeten nemen. Als bedankje hebben we allebei de Lia’s een bos bloemen gegeven. Inmiddels raden we Dé Provinciale Kraamzorg aan bij iedereen die we kennen!”

Foto Liv: Esther Schog - www.estherschogfotografie.nl