“Er hing een heel ontspannen sfeer in huis”

Maak kennis met Dianne en Jeroen den Engelsman uit Sint-Annaland. Afgelopen zomer zijn Dianne en Jeroen ouders geworden van hun eerste kindje, zoon Tijn! Tijdens de kraamtijd werden ze bijgestaan door kraamverzorgende Béanca van Dé Provinciale Kraamzorg/Lunavi Kraamzorg. Hoe hebben ze hun kraamperiode ervaren? Je leest er hier meer over.

Dianne: “Mijn zwangerschap verliep de eerste weken hartstikke goed. Veel vrouwen zijn misselijk, maar ik had gelukkig nergens last van. Helaas kwam daar snel verandering in, want na drie maanden kreeg ik last van mijn onderrug en bekken. Ik had doorlopend pijn en ben naar mijn huisarts gegaan. Hij verwees mij door naar een bekkenfysiotherapeut. Ik bleek last te hebben van bekkeninstabiliteit: hierbij zijn de banden van je bekken verzwakt. Dit kan leiden tot pijn in de bekken, onderrug en heupen. 

Stoppen met werken

Bij de fysiotherapeut deed ik verschillende bekkenoefeningen en ik kreeg oefeningen mee naar huis. Helaas hield de pijn aan. Ik werk in de thuiszorg en had pijn tijdens het lopen en bewegen. Hierdoor kon ik mijn werk niet meer doen en moest ik vanaf veertien weken zwangerschap verplicht thuiszitten. Enorm balen! Gelukkig heb ik mij in die maanden kunnen storten op mijn opleiding. Ik studeerde voor verzorgende IG en heb alle theoretische toetsen kunnen afronden. Dat maakte het iets minder zwaar. De laatste maanden van mijn zwangerschap kreeg ik nog last van brandend maagzuur. Mijn buik werd steeds groter en de baarmoeder drukte tegen mijn maag. Hierdoor kreeg ik last van zuurbranden. Gelukkig was dit na de bevalling dírect over.

Gebroken vliezen

Een week voor de uitgerekende datum had ik last van harde buiken. Het deed niet pijn, maar het was een heel raar gevoel. Mijn buik was zo gespannen als een snaar. Ik voelde mij onrustig en had het gevoel dat de bevalling ieder moment kon beginnen. Op de avond van de bevalling waren we nog op visite bij vrienden. Voor de grap hadden ze de stoel afgeplakt met zeil, voor het geval mijn vliezen braken, haha. Toen we thuiskwamen van de visite  en ik gelijk naar bed gegaan. Ik lag nog maar net te slapen tot ik abrupt wakker werd: mijn vliezen waren gebroken! 

Scheef voor het geboortekanaal

De weeën kwamen gelijk op gang en ik ben onder de douche gestapt om de weeën op te vangen. Na een half uur heb ik de verloskundige gebeld, want de weeën kwamen zo snel achter elkaar dat ik ze niet meer kon timen. De verloskundige kwam langs en keek hoeveel centimeter ontsluiting ik had. Ik zat op 5,5 centimeter en moest gelijk mijn spullen pakken om naar het Bravis Moeder & Kindcentrum te gaan. Eenmaal aangekomen werd ik gelijk aangesloten op allerlei monitoren. Toen ik op 8,5 centimeter ontsluiting zat, namen de weeën in intensiteit af. De baby lag scheef voor het geboortekanaal, waardoor het niet wilde vlotten. De kinderarts kwam erbij en heeft besloten om de vacuümpomp te gebruiken. Na twee uur tijd is Tijn geboren. Een kerngezond jongetje!

Goede ervaringen met kraamzorgorganisatie

We waren dolgelukkig toen Tijn er was. Je kijkt maandenlang naar hem uit en ineens is hij daar! Na de bevalling moesten we nog een extra nacht in het Bravis Moeder & Kindcentrum blijven, zodat ze Tijn in de gaten konden houden. Hij had een lichte hersenschudding door de vacuümpomp. Toen we eenmaal naar huis mochten, hebben we naar Dé Provinciale Kraamzorg/Lunavi Kraamzorg gebeld, zodat ze een kraamverzorgende naar ons huis konden sturen. Wij hebben bewust voor Dé Provinciale Kraamzorg/Lunavi Kraamzorg gekozen, want mijn zus had daar heel goede ervaringen mee. Tijdens mijn zwangerschap heb ik een intakegesprek gehad en dit voelde meteen goed. Ik kon al onze wensen doorgeven. Eigenlijk hadden we niet veel wensen, alleen dat de kraamverzorgende geen schoenen in huis draagt. Haha, zo kent iedereen ons. 

Vrouw naar m’n hart

Wij werden de hele kraamweek geholpen door kraamverzorgende Béanca. Béanca is een vrouw naar m’n hart: ze is heel ontspannen en deskundig. En nog belangrijker: alles mocht en niets moest. Vooraf was ik namelijk een beetje huiverig, want ik wilde geen kraamverzorgende die vond dat ik op bed móest liggen. Of iemand die vond dat ik borstvoeding móest proberen. Béanca was heel relaxed en meegaand. Ze volgde mijn ritme en mijn wensen. Toen Béanca er was, hing er een ontspannen sfeer in huis. Heel fijn! Ik vond het zo leuk dat Béanca kwam, dat ik iedere ochtend al op tijd naar beneden ging om haar op te wachten met een kop koffie. Zo konden we op het gemak de avond en nacht met elkaar doornemen.

Darmkrampjes en stuwing

Béanca heeft ons heel goed geholpen. Tijn is ons eerste kindje en alles is helemaal nieuw. Hoe doe je een baby in bad? Hoe geef je een flesje? Hoe kleed je een kindje aan en hoe controleer je de temperatuur? Stap voor stap heeft Béanca ons uitleg gegeven over alle belangrijke zaken. Ze vertelde op een rustige manier en ze gaf bruikbare tips. Daarnaast voerde ze gezondheidschecks uit bij zowel Tijn als mij. Tijn had een lichte hersenschudding, dus hier heeft Béanca extra goed op gelet. Ook heeft ze enkele tips gegeven om de pijn van de darmkrampjes te verminderen, bijvoorbeeld met speciale massagegrepen. Ikzelf kreeg na een paar dagen enorme last van stuwing. Behoorlijk pijnlijk! Ze kwam met koele koolbladeren op de proppen en die boden uitkomst. 

Hulp in huishouden

Mijn man Jeroen was na de bevalling twee weken vrij. Dat was heel fijn, want zo konden we de opstart samen doen. Béanca deed enkele klussen in huis, zoals stofzuigen, wasjes draaien, het bed verschonen en de wc schoonmaken. Jeroen kon haar goed helpen in het huishouden en hij kon mij ontlasten met het geven van kunstvoeding of het verschonen van Tijn. Hij had bovendien ook een heel goede klik met Béanca. Zo hebben wij een ontspannen kraamweek gehad. Een kraamweek waar ik heel fijn op terugkijk!