Borstvoeding

Borstvoeding geven is puur natuur, gezond en gezellig! Dé Provinciale Kraamzorg biedt je alle steun om het geven van borstvoeding tot een succes en een plezier te maken.

Geen enkele kunstmatige zuigelingenvoeding kan de unieke eigenschappen van moedermelk evenaren.
En: borstvoeding geven bevordert een bijzondere band tussen moeder en baby, een band waarvoor alleen een moeder kan zorgen.
 

Voordelen van borstvoeding voor de baby

 • Moedermelk bevat alles wat een baby nodig heeft: eiwitten, vetten, lactose, vitamines, ijzer, mineralen, water en enzymen, precies in de hoeveelheden die voor optimale groei en ontwikkeling nodig zijn.
   
 • Baby’s die borstvoeding krijgen zijn gezonder. Moedermelk bevat stoffen die voorkomen dat schadelijke bacteriën zich in de ingewanden ontwikkelen en darminfecties en diarree veroorzaken.
   
 • Moedermelk is schoon, vrij van bacteriën en beschermt tegen infecties.
   
 • Moedermelk heeft de juiste temperatuur en hoeft niet klaargemaakt te worden; het is klaar op het moment dat je baby het nodig heeft.

Voordelen voor de moeder

 • Borstvoeding vermindert bloedingen na de bevalling en verkleint de kans op bloedarmoede.
   
 • Door de baby borstvoeding te geven krijgt de moeder sneller weer haar normale figuur terug.

Voorlichtingsavonden over borstvoeding

Dé Provinciale Kraamzorg verzorgt voorlichtingsavonden voor aanstaande ouders die meer willen weten over borstvoeding. Deze voorlichtingsavonden worden verzorgd door een lactatiekundige IBCLC. Tijdens deze voorlichtingsavonden vertelt zij alles over de voordelen van borstvoeding, do’s en don’ts en hoe je het beste kunt voorbereiden. Ook manieren waarop je partner kan helpen, kolven en borstvoeding combineren met werk komen aan de orde. 

Wij volgen de adviezen en richtlijnen van Rijksoverheid en RIVM m.b.t. de Corona-maatregelen.
Tot 1 januari 2021 worden geen avonden op locatie gehouden, alleen d.m.v. webinar.

Webinar:
Aanmelden voor de geplande data kan per e-mail. Je krijgt dan tijdig per de mail informatie en een inlogcode om je aan te melden voor de webinar. De webinar wordt op de geplande datum en tijd verzorgd.
Kosten: € 10,00,  inclusief informatiemateriaal die je na het volgen van de webinar krijgt toegezonden. Ook is het mogelijk om de webinar te volgen zonder informatiemateriaal toegezonden te krijgen, de kosten bedragen dan € 7,50. 

Meer informatie en aanmelden: per e-mail via post@deprovincialekraamzorg.nl

Data vierde kwartaal 2020
Tijdstip: 19:30 – 21:30 uur
7 oktober
12 oktober
4 november
9 november
16 november
26 november
2 december
9 december

 

 

 

Lactatiekundige begeleiding

Borstvoeding geven gaat meestal vanzelf, maar soms zijn er omstandigheden die het wat moeilijker maken en waarbij je wel wat extra hulp of advies zou kunnen gebruiken. Je kunt dan een beroep doen op één van onze twee speciaal opgeleide lactatiekundigen. Zij zijn in het bezit van het internationale lactatiekundige diploma IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant) en aangesloten bij het NVL (Nederlandse Vereniging van Lactatiekundigen).

Borstkolven en lactatiekundige materialen

Ook voor lactatiekundige materialen kan je bij Dé Provinciale Kraamzorg terecht. Bestellen kan via ons hoofdkantoor in Goes. Bel naar 0113-224000 of mail naar post@deprovincialekraamzorg.nl. (Zolang de voorraad strekt.)

Een borstkolf huren of kopen kan via Medela of Borstkolvenshop De Boezem. 

Jouw vragen over borstvoeding beantwoord

Miranda de Poorter, lactatiekundige IBCLC

Onze kraamverzorgenden kunnen je tips en advies geven wanneer de borstvoeding niet goed op gang komt. Is er meer ondersteuning nodig? Dan kunnen onze lactatiekundigen je helpen. Miranda de Poorter is één van onze lactatiekundigen IBCLC en ze vertelt je in dit interview wat ze voor je kan betekenen. 

Meer informatie over borstvoeding