Nieuws over Dé Provinciale Kraamzorg

Actueel nieuws

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en ontwikkelingen rondom Dé Provinciale Kraamzorg.

Nieuws & actualiteiten

 • Kraamvisite weer aangescherpt i.v.m. extra Coronamaatregelen!

  Kraamvisite weer aangescherpt i.v.m. extra Coronamaatregelen!

  Het dringende advies geldt om geen of zo min mogelijk bezoek te laten komen tijdens de aanwezigheid van de kraamverzorgende. Eén vaste bezoeker, die kortdurend op bezoek komt mag, mits er 1,5 meter afstand  kan worden gehouden (dit geldt alleen indien er geen (verdenking op) besmetting is!). Het advies blijft om ook op de momenten dat de kraamverzorgende niet in huis is zo min mogelijk visite te ontvangen.

  Voorwaarden voor het bezoek zijn:

  • 1,5 Meter afstand moet mogelijk zijn
  • Het kraamgezin vergewist zich ervan dat bezoekers met klachten niet op bezoek komen
  • Er wordt rekening gehouden met kraamverzorgenden uit kwetsbare groepen
  • NB. De voorkeur blijft, dat de kraamvistie komt wanneer de kraamverzorgende niet in huis is, ook dan liefst zo min mogelijk visite.

  In het kraamhotel is de partner welkom (mits deze persoon niet verkouden zijn enz.). Broertjes en zusjes zijn dagelijks welkom tussen 14.00 en 20.00 uur. Opa en of oma mogen dagelijks langskomen tussen 17.00 en 18.00 uur (1 persoon tegelijk maximaal, wisselen in mogelijk, begane grond of buiten wachten!). Op zaterdag en zondag mag er tussen 11.00 en 12.00 uur 1 extra bezoeker langskomen.

  Groene bezoekerspas ETZ

  In iedere cliëntenkamer bij het kraamhotel vind je een groene bezoekerspas. Deze moet n de publiieke ruimtes worden gedragen!

  Opa's en oma's kunnen op de begane grond bij de coronabalie een groene bezoekerspas ophalen (maximaal 1 persoon tegelijk!).

  Mondkapjesbeleid ETZ

  Iedereen vanaf 13 jaar moet bij binnenkomst een mondkapje dragen en in alle openbare binnenruimtes in het ETZ. Dus de gangen, toiletten, liften, horecagelegenheden en wachtruimtes.

  Huiskamer en brasserie ETZ

  Het kinderfonds heeft landelijke maatregelen doorgevoerd waardoor onze Huiskamer met ingang van vandaag tot voorlopig 11 november wordt gesloten.

  Ook de Brasserie sluit als horeca/restaurant, maar deze wordt nog wel ingezet als take-away functie voor uitgifte van maaltijden en dranken.

  Update 15 oktober 2020

 • Huisdieren en baby's

  Huisdieren en baby's

  Door de komst van een nieuw gezinslid, zal er voor huisdieren ook iets veranderen. Ze kunnen uit hun doen raken door de aanwezigheid van iemand die om veel aandacht vraagt.

  Een dier kan jaloers worden en onvoorspelbaar reageren. Houd dieren daarom altijd goed in de gaten en laat ze nooit allen met de baby in dezelfde ruimte.

  Kijk voor meer informatie op https://www.sophia-vereeniging.nl  en zoek op hond en kind.

 • Veel gestelde vragen van zwangere vrouwen over Coronavirus

  Veel gestelde vragen van zwangere vrouwen over Coronavirus

  Ben ik besmet met het virus?
  Op https://lci.rivm.nl/richtlijnen/covid-19  kun je zien of er een indicatie is verdere testen te doen naar het virus. Bij twijfel neem je telefonisch contact op met jouw huisarts. Mocht je overwegen jouw verloskundig zorgverlener hiervoor te bezoeken, leg dan eerst telefonisch contact voor advies.

  Verloopt een infectie met dit virus ernstiger voor een zwangere vrouw?
  Op basis van beperkt beschikbare data zijn er geen aanwijzingen dat zwangere vrouwen vatbaarder zijn voor het krijgen van een infectie met dit virus. Het is nog onzeker of bij een infectie met dit virus het verloop anders is dan bij vrouwen die niet zwanger zijn. Van andere virale infecties weten we dat er meer kans is op longproblemen als een vrouw zwanger is. 

  Kan de ongeboren baby geïnfecteerd raken tijdens de zwangerschap of bevalling?
  Tot nu toe is er geen directe overdracht (verticale transmissie) van dit virus beschreven van moeder op kind tijdens de zwangerschap of bevalling. Het virus is tot nu toe niet aangetoond in vruchtwater, navelstrengbloed, de keel van een pasgeborene of in borstvoeding. Wel is besmetting mogelijk van moeder op kind via de gewone mens-op-mens route (horizontale transmissie).

  Kan ik een miskraam krijgen van dit virus?
  Op basis van beperkt beschikbare data zijn er geen aanwijzingen dat vrouwen met een infectie met dit virus meer kans hebben op een miskraam of zwangerschapsverlies. Mogelijk is er iets meer vroeggeboorte, maar het is nog niet duidelijk of dit spontane vroeggeboorte is of dat een zwangerschap op medische gronden vroegtijdig is beëindigd.

  Ik heb nu een infectie met het virus en zit in thuisisolatie, gaat mijn afspraak met de verloskundige of gynaecoloog door?
  Overleg met jouw verloskundig hulpverlener wat te doen in dit specifieke geval.

  Ik heb nu een infectie met het virus, mag ik thuis bevallen?
  Op basis van beperkt beschikbare data adviseren wij tijdens de actieve infectie een ziekenhuisbevalling met bewaking (cardiotocogram, CTG) van de foetus. Als de infectie > 14 dagen geleden was, vervalt dit advies.

  Mag ik borstvoeding geven als ik een infectie met dit virus heb?
  Er is geen contra-indicatie voor borstvoeding. Dit virus is niet aangetoond in moedermelk. Aangeraden wordt om borstvoeding te geven met een mondkap en hygiënemaatregelen in acht te nemen (handen wassen voor het aanraken van de baby of borsten, eigen borstkolf te gebruiken of fles en de borstkolf goed schoon te maken na gebruik). Omdat het wel mogelijk is om de baby te infecteren in jouw nabijheid, valt het te overwegen om (gekolfde) voeding door een gezond persoon te laten geven.

  Ik ben genezen van een infectie met het virus, ben ik nu onder controle van een gynaecoloog?

  In principe is een doorgemaakte infectie met dit virus geen medische indicatie. Wel wordt voorlopig aangeraden groei-echo’s te laten maken.

  Bron: NVOG

 • Veelgestelde vragen betreffende het Coronavirus

  Veelgestelde vragen betreffende het Coronavirus

  Dé Provinciale Kraamzorg I Lunavi Kraamzorg staan in nauw contact met het RIVM, de GGD en Bo, de branche organisatie voor geboortezorg. Wij volgen hun adviezen en richtlijnen op.

  Om verspreiding van dit virus te voorkomen, hebben wij zelf ook maatregelen genomen. Wij hebben een aantal veelgestelde vragen (en de antwoorden daarop) voor jou op een rijtje gezet.

  ZWANGERSCHAP

  Wat moet ik doen als ik denk dat ik besmet ben met het virus?

  Als je het vermoeden hebt, dat je mogelijk besmet bent met het virus, neem dan contact op met de huisarts of de GGD. Zij  kunnen je precies adviseren wat je in dit geval moet doen.

  Ik ben zwanger en wil me graag inschrijven voor kraamzorg. Kan dat?

  Ja hoor. Je kunt je gerust inschrijven voor kraamzorg. Om alle face to face-contacten te beperken kun je jezelf op dit moment alleen telefonisch inschrijven (013 – 303 25 00 / 0113 – 22 40 000) of via onze website. Op onze locaties of tijdens de inloopochtenden in het ETZ kun je je op dit moment niet inschrijven.

  Komt de kraamzorgconsulent mij nog thuis bezoeken?

  In een aantal situaties komt de kraamzorgconsulent voor de intake weer aan huis. Onze kraamzorgconsulent zal wel een mondkapje dragen indien zij binnen 1.5 meter van een gezinslid komt. Bij (verdenking op) besmetting of wanneer een cliënt of kraamzorgconsulent gezondheidsklachten heeft zal de intake worden uitgesteld of telefonisch plaatsvinden. Onze kraamzorgconsulenten zullen telefonisch contact met je opnemen. In sommige situaties zullen ze proberen om het intakegesprek naar een latere datum te verplaatsen. Uiteraard moeten we nog even afwachten of ze dan wel thuis plaats kunnen vinden.

  BEVALLING

  Mag ik nog wel thuis bevallen als ik besmet ben met het virus?

  Om precies te weten wat er wel en niet mag, kun je het beste contact opnemen met je verloskundige. In iedere regio gelden namelijk andere afspraken.

  Zijn er nu andere richtlijnen bij mijn bevalling?

  Wanneer de bevalling zich aankondigt, zal een medewerkster van ons planbureau een aantal extra vragen stellen. Zo zullen ze vragen of er bij jou of binnen je gezin symptomen of klachten zijn. Ook kan het zijn dat ze vragen naar je temperatuur, om zeker te weten of je wel of geen koorts hebt.

  KRAAMTIJD

  Krijg ik nog wel kraamzorg?

  Wij zullen alles in het werk stellen om ook nu gewoon kraamzorg in te zetten. Daarbij zijn wij ook wel afhankelijk van de gezondheid van onze kraamverzorgenden, maar ook van jouw gezondheid of die van je gezinsleden. Onze kraamverzorgende zullen wel een mondkapje dragen indien zij binnen 1,5 meter komen van een gezinslid. Als jij, of iemand in jouw gezin besmet is met dit virus komt de kraamverzorgende voor de minimale zorg, de resterende zorg zal via beeldbellen worden geregeld. Ze zal dan een mondkapje en handschoenen dragen. Afhankelijk van de ernst is het mogelijk dat ze minder uren aanwezig zal zijn. Indien er niet voldoende beschermende materialen aanwezig zijn bij een besmetting met het Coronavirus in een gezin wordt er geen kraamzorg geleverd. Hierbij volgen wiij de adviezen van het KCKZ: https://bit.ly/30qWN2y

  Nu steeds meer mensen in Nederland besmet raken, kan het zijn dat ook onze kraamverzorgenden het virus oplopen. Uiteraard worden zij dan niet meer ingezet in de kraamzorg. Hierdoor kan het gebeuren dat wij niet voldoende kraamverzorgenden beschikbaar hebben om alle zorg te bieden. In dat geval zullen wij de beschikbare kraamverzorgenden zo goed mogelijk verdelen over alle kraamgezinnen. Dit betekent dat je dan minder en korter zorg zult ontvangen dan het aantal uren dat je aangevraagd hebt.

  Wat wordt er onder noodzakelijke zorg verstaan?

  • Het verrichten van de controles van kraamvrouw en pasgeborene.
  • Het geven van instructies aan de kraamvrouw en haar partner, indien deze aanwezig is.
  • Het ondersteunen bij en voorlichting geven over de (borst)voeding van de pasgeborene.
  • Zorgdragen voor de extra lichamelijke hygiëne, het kraambed en babybed.
  • Rapportage in het kraamdossier en aan de verloskundige.
  • Het geven van instructies aan de kraamvrouw en partner. Bij voorkeur zo min mogelijk contactmomenten dus beperkt contact met de partner en kies voor alternatief van instructie en voorlichting op afstand door bijvoorbeeld beeldbellen.
  • Het geven van Gezondheidsvoorlichting en Opvoeding (GVO)

  Is het wel veilig om de kraamverzorgende te laten komen nu contact met anderen wordt afgeraden?

  Onze kraamverzorgenden zijn gewend om heel hygiënisch te werken. Niet alleen nu, maar altijd. Ze zijn erin getraind en volgen hierin ook speciale protocollen.

  Kan ik gewoon kraamvisite ontvangen?

  Het dringende advies geldt om geen of zo min mogelijk bezoek te laten komen tijdens de aanwezigheid van de kraamverzorgende. Eén vaste bezoeker, die kortdurend op bezoek komt mag, mits er 1,5 meter afstand  kan worden gehouden (dit geldt alleen indien er geen (verdenking op) besmetting is!). Het advies blijft om ook op de momenten dat de kraamverzorgende niet in huis is zo min mogelijk visite te ontvangen.

  Voorwaarden voor het bezoek zijn:

  • 1,5 Meter afstand moet mogelijk zijn
  • Het kraamgezin vergewist zich ervan dat bezoekers met klachten niet op bezoek komen
  • Er wordt rekening gehouden met kraamverzorgenden uit kwetsbare groepen
  • NB. De voorkeur blijft, dat de kraamvistie komt wanneer de kraamverzorgende niet in huis is.

  In het kraamhotel is de partner welkom (mits deze persoon niet verkouden zijn enz.). Broertjes en zusjes zijn dagelijks welkom tussen 14.00 en 20.00 uur. Opa en of oma mogen dagelijks langskomen tussen 17.00 en 18.00 uur (1 persoon tegelijk maximaal, wisselen in mogelijk, begane grond of buiten wachten!). Op zaterdag en zondag mag er tussen 11.00 en 12.00 uur 1 extra bezoeker langskomen.

  Groene bezoekerspas ETZ

  In iedere cliëntenkamer bij het kraamhotel vind je een groene bezoekerspas. Deze moet n de publiieke ruimtes worden gedragen!

  Opa's en oma's kunnen op de begane grond bij de coronabalie een groene bezoekerspas ophalen (maximaal 1 persoon tegelijk!).

  Mondkapjesbeleid ETZ

  Iedereen vanaf 13 jaar moet bij binnenkomst een mondkapje dragen en in alle openbare binnenruimtes in het ETZ. Dus de gangen, toiletten, liften, horecagelegenheden en wachtruimtes.

  Huiskamer en brasserie ETZ

  Het kinderfonds heeft landelijke maatregelen doorgevoerd waardoor onze Huiskamer met ingang van vandaag tot voorlopig 11 november wordt gesloten.

  Ook de Brasserie sluit als horeca/restaurant, maar deze wordt nog wel ingezet als take-away functie voor uitgifte van maaltijden en dranken.

  Wanneer komt de verloskundige langs?

  De verloskundige zal na de bevalling telefonisch contact houden met het gezin en met de kraamverzorgende. Indien er geen (verdenking op) besmetting is zal zij 1 maal in de kraamperiode langskomen.

  Mag ik nog wel borstvoeding geven?

  Tot nu zijn er geen gegevens over de overdracht van het virus via moedermelk. Dat betekent dat je ook als je besmet bent met het virus gewoon borstvoeding mag blijven geven. Het is daarbij wel belangrijk om een goede hygiëne in acht te nemen.

  Mag ik nog wel in het kraamhotel bevallen en/of verblijven?

  Ja hoor. Je bent nog gewoon welkom in het kraamhotel. In het kraamhotel liggen geen patiënten die besmet zijn met het virus en onze kraamverzorgende zullen er, net als altijd, alles aan doen om jou een fijne kraamtijd te bezorgen.

  Versie 20 oktober 2020

 • Informatie over Coronavirus update 30 september 2020

  Informatie over Coronavirus update 30 september 2020

  Vanaf maart 2020 is het Coronavirus in Nederland aangetroffen. Dé Provinciale Kraamzorg I Lunavi Kraamzorg levert gewoon kraamzorg en hanteert de  richtlijnen zoals opgesteld door het RIVM. Op dit moment gelden er voor zwangeren, kraamvrouwen en pasgeborenen nog geen specifieke maatregelen.

  Wat kun je doen om besmetting/verspreiding van het nieuwe virus te voorkomen?

  Het gaat met name om het juiste gebruik van hygiënische maatregelen;

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na één keer gebruiken weg
  • Houdt afstand als mensen hoesten of niezen

  Actuele informatie
  Op de website van het RIVM vind je de meest actuele informatie en veel gestelde vragen over het coronavirus. Zie de website: https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19

  Wij stellen je uiteraard direct op de hoogte wanneer het RIVM met een richtlijn komt voor de geboortezorg of wanneer meer informatie bekend is.

   

 • Aanstaande donderdag komt Chantal werken bij het kraamhotel van Lunavi!

  Aanstaande donderdag komt Chantal werken bij het kraamhotel van Lunavi!

  Het is zover, de datum is bekend!

  Aanstaande donderdag, 17 september, komt Chantal werken bij het kraamhotel van Lunavi bij Fam Geboortezorg & Kindergeneeskunde. Het programma wordt uitgezonden op RTL 4 om 20.30 uur.

  Chantal loopt een dagje mee met Daniëlle van Dueren-Den Hollander, kraamverzorgende kraamhotel Lunavi Kraamzorg, in het kraamhotel van Lunavi binnen Fam Geboortezorg & Kindergeneeskunde.

 • Chantal komt Werken weer op de buis!

  Chantal komt Werken weer op de buis!

  Vanaf 3 september a.s. komt het tweede seizoen van Chantal komt Werken op de buis! Chantal was ook bij het kraamhotel van Lunavi bij Fam Geboortezorg & Kindergeneeskunde. De exacte datum zal op een later moment bekend worden gemaakt. Houd onze website en Facebookpagina in de gaten!

 • Vrouwen geven langer borstvoeding tijdens de coronacrisis

  Vrouwen geven langer borstvoeding tijdens de coronacrisis

  Eindhoven, 31 juli 2020 – Vrouwen geven langer borstvoeding tijdens de coronacrisis. Dat is één van de uitkomsten uit het Nationaal Borstvoeding Onderzoek 2020 uitgevoerd door Markteffect in opdracht van Gewoonborstvoeding.nl.

  In het kader van de Wereld Borstvoeding Week (van 1 t/m 7 augustus), deden de afgelopen dagen meer dan 3.700 respondenten mee aan het Nationaal Borstvoeding Onderzoek. Uit het onderzoek blijkt dat een kwart van de vrouwen het (helemaal) eens is met de stelling “De huidige pandemie zorgt ervoor dat ik langer borstvoeding wil geven om mijn kindje extra te beschermen.”

  “Het feit dat vrouwen meer en langer thuis werken in deze coronatijd lijkt hier een positief effect op te hebben.”, aldus Mathijs Visser, mede-eigenaar van Gewoonborstvoeding.nl.

  In het onderzoek geven ruim vier van de vijf zwangere vrouwen aan van plan te zijn borstvoeding te geven (83%). Van de vrouwen die niet in verwachting zijn, maar wel kinderen hebben, geeft 88% aan op een bepaald moment borstvoeding te hebben geven. Het feit dat het goed is voor de gezondheid van baby en moeder wordt als belangrijkste reden gegeven (64%). Borstvoeding bevat alles wat een baby nodig heeft. In borstvoeding zitten niet alleen voedingsstoffen zoals vetten, koolhydraten en eiwitten die nodig zijn om te groeien, maar ook vitamines, mineralen en andere stoffen die goed zijn voor een baby.

  Verder blijkt uit het onderzoek dat maar liefst 53 procent van de moeders die in het openbaar gevoed hebben zich ongemakkelijk voelen bij het voeden van hun kind in het openbaar. Dit ongemakkelijke gevoel wordt met name veroorzaakt door kijkende en starende voorbijgangers. 5% van deze vrouwen geeft aan ook wel eens negatieve opmerkingen te krijgen tijdens het voeden in het openbaar.

  Visser: “Dit jaar is het percentage vrouwen dat aangeeft zich ongemakkelijk te voelen bij het geven van borstvoeding in het openbaar nog hoger dan vorig jaar. Hieruit blijkt maar weer hoe belangrijk het is om meer aandacht te geven aan borstvoeding en hoe belangrijk het is om de Wereld Borstvoeding Week te organiseren. Borstvoeding geven hoort gewoon te zijn, niet raar of ongemakkelijk.”

  Over het Nationaal Borstvoeding Onderzoek 2020
  In opdracht van Gewoonborstvoeding.nl, deed onderzoeksbureau Markteffect, tussen 17 en 21 juli onafhankelijk onderzoek naar het geven van borstvoeding, ervaringen met het geven van borstvoeding en de invloed van corona op borstvoeding. Aan het onderzoek deden meer dan 3.700 zwangere vrouwen en moeders mee. 

 • Herbruikbare neusvleugels/brugjes

  Herbruikbare neusvleugels/brugjes

  Voor de stoffen mondkapjes zijn herbruikbare neusvleugels/brugjes erg fijn voor onze medewerkers.

  Het Koning Willem I college uit ’s Hertogenbosch heeft de door een 3D-printer gemaakte herbruikbare neusvleugels/brugjes t.b.v. de stoffen mondkapjes voor al onze medewerkers gesponsord.

  Wij willen het Koning Willem I college daar hartelijk voor bedanken.

  Hartelijk dank namens al onze medewerkers!

 • Ruim 500 baby's verder: 'Een gezin moet met een goed gevoel terugkijken op de bevalling'

  Ruim 500 baby's verder: 'Een gezin moet met een goed gevoel terugkijken op de bevalling'

  Kraamverzorgster Carin Sinke doet haar werk na 35 jaar nog altijd met plezier.

  Carin werkt al vanaf 1981 bij Dé Provinciale Kraamzorg Zeeland. "Als klein meisje wist ik al dat ik kraamverzorgster wilde worden, dus toen ik op de huishoudschool zat, liep ik hier al regelmatig de deur plat." Ze volgde een basisopleiding, liep een jaar stage in Bergen op Zoom en kreeg in 1982 haar speld met de bekende ooievaar erop en was ze vervolgens zelfstandig kraamverzorgster.

  Lees meer: https://bit.ly/2NWst9d

 • Zwangerschapskalender Mamalove

  Zwangerschapskalender Mamalove

  In deze zwangerschapskalender van Mamalove ontwikkelingen en veranderingen die jij en je baby ondergaan gedurende deze 40 weken. In de video zie je alvast een voorproefje van de veranderingen die komen gaan gedurende deze 40 weken van embryo naar foetus. Iedere zwangerschap loopt anders en wordt ook anders ervaren. In deze 40 weken kalender heeft Mamalove een zo goed mogelijk, maar algemeen beeld proberen te schetsen van de fases die je door maakt: https://bit.ly/3i8TDI9

 • De populairste babynamen van 2020

  De populairste babynamen van 2020

  Een naam voor je baby kiezen is voor veel mensen een moeilijke beslissing. De een weet vanaf jongs af aan al dat ze twee kinderen wil en dat deze Emma en Stan gaan heten. Andere hebben juist geen idee of twijfelen nog tot het laatste moment. Elk jaar zijn er een aantal trends te zien in babynamen. Bij Mamalove vind je de top 10 populairste babynamen voor 2020 worden er zes trends besproken: https://bit.ly/2BLFJLk

 • Tips voor veilig slapen!

  Tips voor veilig slapen!

  Jouw kindje moet natuurlijk zo veilig en lekker mogelijk slapen.

  Lees daarom onze 12 tips, en de adviezen die je helpen bij de preventie van wiegendood:

  • Leg jouw baby altijd op de rug te slapen
  • Gebruik de eerste twee jaar een goed passende babyslaapzak of een deken met lakentje
  • Gebruik de eerste 2 jaar geen dekbed
  • Leg jouw baby te slapen in een wieg of kinderledikant
  • Leg een kind niet vast in bed
  • Kleed jouw baby niet te warm
  • Zorg voor goede ventilatie in de kinderkamer
  • Houdt jouw baby vrij van rook
  • Zorg voor een veilig bed
  • Gebruik geen geneesmiddelen met slaapverwekkende bijwerking
  • Verstoor zo min mogelijk rust en regelmaat
  • Geef je baby borstvoeding en gebruik een fopspeen

  Voor meer informatie: http://veiligheidnl.instantmagazine.com/magazine/slaap-lekker  of je kan het natuurlijk ook vragen aan je kraamzorgconsulent.

 • Kraamzorg in deze bijzondere tijd, Renata Breuer vertelt

  Kraamzorg in deze bijzondere tijd, Renata Breuer vertelt

  Renata Breuer werkt als kraamverzorgende van Dé Provinciale Kraamzorg deze week bij de familie Van der Does en hun dochter Yenthe. Het blíjft natuurlijk heel anders om in deze tijd te kramen, en het voelt soms wat afstandelijker vanwege de richtlijnen door Corona. Maar ondanks alles moet het vooral een leuke tijd worden. Renata geeft aan dat raamvisite een goede oplossing is om de nieuwe aanwinst toch te kunnen laten zien en adviseert de ouders om van de raamvisite foto’s te maken als herinnering. Gezinnen videobellen in deze tijd veel meer om zo toch in contact te blijven met hun naasten. Renata geeft aan dat gezinnen in de afgelopen weken ook allemaal zijn benaderd door hun eigen kraamzorgconsulent. Dat schept voor veel gezinnen al heel wat duidelijkheid. Sonja van der Linden is als kraamzorgconsulent het aanspreekpunt voor de gezinnen in regio Borsele. Regelmatig krijgt ze vragen of er nog wel kraamzorg wordt geleverd en zo ja, hoe gaat dat dan? Dan stelt Sonja de cliënt gerust. Sonja verwijst de cliënten ook naar onze website waar alle richtlijnen van het RIVM zijn te vinden. Zo verlenen we zoveel mogelijk kraamzorg zoals men dat van ons is gewend.

  Bericht uit de Borselse Bode

 • Babydeken kopen?

  Babydeken kopen?

  Een babydeken is te koop in grofweg drie textielsoorten: katoen, wol en synthetisch. Uit onderzoek van VeiligheidNL in samenwerking met TNO-Textiel is gebleken dat het niet zozeer uitmaakt van welk materiaal het dekentje is gemaakt, zolang het bedje kort en strak wordt opgemaakt. Het kind kan dan niet met het hoofd onder de dekens raken, zodat er nauwelijks gevaar bestaat voor warmtestuwing of het niet vrij kunnen ademen.

  Of een dekentje warm genoeg is voor het kind, hangt onder andere af van de kamertemperatuur waar het kindje slaapt. Maar een goede leidraad is de dikte van de deken. Voor alle soorten dekens geldt: hoe dikker de deken, hoe warmer deze is. Laat je niet leiden door het gewicht van de deken. Vooral synthetische dekens zijn zeer licht, maar ze zijn zeker niet minder warm! De isolerende werking van synthetische, wollen en katoenen dekens is vrijwel hetzelfde.

  Lees meer.....

   

 • Kraamzorg in deze bijzondere tijd! Fatima Hider vertelt

  Kraamzorg in deze bijzondere tijd! Fatima Hider vertelt

  De kraamzorg is een van de weinige organisaties die nog achter de voordeur komen in deze coronacrisis. Wat doet de kraamzorg om de spanningen niet te hoog op te laten lopen in kwetsbare gezinnen? Fatima Hider, kraamverzorgende en kraamzorgconsulent van Lunavi Kraamzorg, vertelt.

  In deze spannende tijd zijn de kraamverzorgers een luisterend oor voor het gezin en proberen er voor hen een goede tijd van te maken, ondanks alle beperkende maatregelen. Door de corona-maatregelen is het voor gezinnen met een pasgeboren baby anders dan anders. Iedereen zit op elkaars lip. Oudere kinderen zijn thuis en vragen ook aandacht. Er komt geen kraamvisite. En bij de kraamvrouw kunnen de hormonen opspelen. Dit alles kan een gezin behoorlijk uit evenwicht brengen.

  Ook de rol van de opa’s en oma’s is anders. Zij staan nu op grote afstand terwijl ze juist in de kraamtijd zo belangrijk zijn. Daarom stimuleren we hen om filmpjes te sturen en voor het raam te komen kijken. We richten ons ook op de oudere kinderen om de ouders te ontlasten.

  Gelukkig hebben onze kraamverzorgenden tot nu toe tijdens deze coronacrisis nog geen uitzonderlijke gevallen van huiselijk geweld of kindermishandeling meegemaakt. Ze hebben altijd al wel te maken met kwetsbare gezinnen. Om signalen te herkennen en te weten hoe ze moeten handelen, hebben alle kraamverzorgenden een training gevolgd bij kenniscentrum Kraamzorg. Veel teams hebben tijdens een teamvergadering een gastles gehad van Veilig Thuis.

  Als ze signalen herkennen, dan overleggen de kraamverzorgenden met hun leidinggevende en met de verloskundige. Als het onveilig is bij een gezin dan kan een kraamverzorgende zich in sommige situaties onveilig voelen. Bij een vermoeden van kindermishandeling of huiselijk geweld wordt contact gezocht met de verloskundige en wordt er een warme overdracht gedaan naar het consultatiebureau. Samen wordt overlegd welke hulp nodig is en wie dat zou kunnen bieden of dat er advies of melding plaatsvindt bij Veilig Thuis.

  Fatima Hider, kraamverzorgende en kraamzorgconsulent bij Lunavi Kraamzorg

 • Geen kraamvisite mogelijk, tips voor familieleden!

  Geen kraamvisite mogelijk, tips voor familieleden!

  Zoals bekend is kraamvisite momenteel niet mogelijk in verband met het virus.

  Indien je onlangs bent bevallen en net ouders bent geworden is dit natuurlijk helemaal niet leuk, je wilt je baby het liefste aan iedereen laten zien. Ook voor de opa’s en oma’s, ooms en tantes en alle naaste familie en beste vrienden is het ontzettend jammer om de baby niet te mogen knuffelen of (zelfs) te ontmoeten. Wij snappen dat dit niet is wat jullie van te voren hadden bedacht.

  Wij staan ook stil bij alle familie die niet op bezoek mag komen en willen graag wat tips geven om de kraamtijd voor het jonge gezin zo toch bijzonder mogelijk te maken:

  TIPS:

  * Raamvisite, waarschijnlijk al over gehoord/gelezen: naar elkaar zwaaien door het raam. Tijdens de kraamweek is dit wel een fijne manier en ook bijzonder om elkaar te kunnen zien. Je kunt elkaar op dat moment bellen, wat de raamvisite iets persoonlijker maakt. Hoeveel jullie elkaar ook missen.

  * Tien-dagen-kraampakket maken met allemaal leuke cadeautjes, voor elke dag  een presentje om uit te pakken

  * Kook het lievelingseten van je dochter of zoon en lever het af bij de voordeur of laat het bezorgen

  * Leg een leuk kraamcadeau voor de deur

  * Lever een mooie bos bloemen af bij de voordeur of laat het bezorgen, hiervan fleurt iedereen op

  * Zorg voor voldoende fruit. Onze kraamverzorgende zal dan een lekkere fruitsalade maken!

 • Extra mondkapjes voor onze kraamverzorgenden!

  Extra mondkapjes voor onze kraamverzorgenden!

  Persoonlijke bescherming blijft van levensbelang voor zorgmedewerkers tijdens dit besmettelijke virus!

  Nooteboom Textiles te Tilburg heeft ons 500 chirurgische mondkapjes gratis ter beschikking gesteld. Dankzij Nooteboom Textiles kunnen onze kraamverzorgenden weer veiliger werken. Wij zijn daar heel erg blij mee super dankbaar voor!

  Hartelijk dank namens al onze medewerkers.

 • Beschermbrillen voor onze partuspoulers!

  Beschermbrillen voor onze partuspoulers!

  Persoonlijke bescherming is van levensbelang voor zorgmedewerkers met dit virus in deze tijd!

  Dankzij tuincentrum Coppelmans te Valkenswaard kan het team dat ondersteuning biedt bij bevallingen weer veiliger werken. Tuincentrum Coppelmans te Valkenswaard heeft ons 250 beschermbrillen gratis ter beschikking gesteld. Wij zijn daar super blij mee!

  Hartelijk dank namens al onze medewerkers.

 • Tips bij aanschaf van een autostoel voor jouw baby

  Tips bij aanschaf van een autostoel voor jouw baby

  Direct vanaf de geboorte mag je je baby in een babyautostoel vervoeren. Voor de veiligheid van jouw kindje plaats je het autostoeltje het liefst op de achterbank en vervoer je hem of haar zo lang mogelijk achteruit. Als je de juiste stoel hebt, moet je deze nog wel goed vastmaken (met de gordel of met Isofix), net als jouw kindje natuurlijk. Dan kun je veilig op weg!

  Tips bij de aanschaf en gebruik van de autostoel kijk bij:

  https://www.veiligheid.nl/kinderveiligheid/met-de-auto/soorten-autostoeltjes/baby-autostoel

 • Ode aan de kraamverzorgende!

  Ode aan de kraamverzorgende!

  12 Redenen voor een ode aan kraamverzorgenden:

  Ze was je reddende engel in die eerste week met je baby. En het liefst wilde je dat ze voor altijd bij jullie kwam wonen. Hoog tijd voor een ode aan kraamverzorgenden.

  ‘Kraamverzorgende‘ dekt de lading niet: ze is je goeroe (want ze heeft het antwoord op al je vragen), je kok (die fruithapjes!) en je therapeut (‘ja, die kraamtranen zijn normaal’ en ‘natuurlijk doe je het allemaal goed’). Lees meer.....

 • Scholing

  Scholing "Kraamzorg na kunstverlossing en sectio"

  Onze kraamverzorgenden zijn in november bijgeschoold in "Kraamzorg na kunstverlossing en sectio".

  De inhoud van de cursus bestond ondermeer uit inhoudelijke kennisoverdracht over:

  • indicaties voor een kunstverlossing en sectio
  • wat er in het ziekenhuis gebeurt: pijnbestrijding en de consequenties daarvan/voorbereiding, de OK gentle sectio, nazorg.
  • wat de mogelijke complicaties kunnen zijn in het kraambed na een kunstverlossing en sectio.
  • observaties van kraamvrouw en baby na een kunstverlossing en na sectio en de verschillen in observatie-uitkomsten t.o.v. de kraamvrouw die spontaan is bevallen
  • emotionele begeleiding van een kraamvrouw na kunstverlossing en sectio.
  • kennisoverdracht over wondzorg en het gebruik van buikspieren na sectio.
  • kennisoverdracht die nodig is voor een eventuele effectieve nazorg van de cliënt, de ketenzorg en de communicatie daarover met de cliënt.

  Een felicitatie aan alle collega's voor weer een stukje deskundigheidsbevordering!!

   

 • Jij bent me er eendje!

  Jij bent me er eendje!

  Vanaf eind november 2018 krijgt iedere nieuwe cliënt van Dé Provinciale Kraamzorg ons badeendje cadeau. Nadat je het eerste contact hebt gehad met je kraamzorgconsulent overhandigt zij ons leuke badeendje. Wij wensen jou en je kindje veel badplezier!

 • Scholing' Veilige Hechting'

  Scholing' Veilige Hechting'

  Onze kraamverzorgenden zijn bijgeschoold in 'Veilige Hechting'.
  De kraamverzorgende is een belangrijke schakel in de zorg rondom een kersvers gezin en zij kan ervoor zorgen dat ouders zich bewust worden van het belang van een veilige hechting.  De ontwikkeling van een kind wordt voor een groot deel bepaald door het al dan niet veilig gehecht zijn aan ouders en/of verzorgers en een veilige hechting zorgt voor een stevige basis, waarbij er vertrouwen bij een kind wordt ontwikkeld in eigen kunnen.
  Een interessante en leerzame scholing die onze kraamverzorgenden zeker in de praktijk gaan gebruiken!

  Een felicitatie voor alle collega's!

 • 1-aprilgrap genderneutrale muisjes Dé Provinciale Kraamzorg

  1-aprilgrap genderneutrale muisjes Dé Provinciale Kraamzorg

  Vorige week kondigde Dé Provinciale Kraamzorg aan om niet enkel beschuiten met roze en blauwe muisjes te smeren: ouders hebben ook ook de keuze uit witte, genderneutrale muisjes. Deze aankondiging deden wij in het kader van 1 april, de Dag van de Grap.

 • EHBO bijgeschoold

  EHBO bijgeschoold

  Alle kraamverzorgenden van Dé Provinciale Kraamzorg zijn weer EHBO geschoold en geslaagd!

  Alle kraamverzorgenden worden al jarenlang goed getraind en daarmee ook EHBO gediplomeerd. Zo blijft hun kennis steeds up-to-date en wordt de wijze waarop te handelen herhaald. In de maanden februari en maart 2018 zijn alle kraamverzorgenden weer bijgeschoold van deze kennis:

  • Reanimatie bij baby, kind en volwassene (met en zonder AED)
  • Handelen bij verslikken en verstikken
  • Aanleggen van diverse verbanden
  • Stabiele zijligging
  • Wonden, breuken en de verzorging daarvan
  • Hoe te handelen bij verdrinking, onderkoeling en oververhit zijn

  Iedereen van harte gefeliciteerd!!

   

 • Gebruik van een slaapzak

  Gebruik van een slaapzak

  Wordt je kindje beweeglijker? Stap dan over op een goed passende babyslaapzak. Dat is de veiligste manier om je kindje warm te houden totdat hij/zij twee jaar is. De slaapzak kan het hoofdje van je kind niet bedekken, dus je kindje kan altijd vrij ademen en krijgt het niet te warm. Je kindje krijgt het ook niet te koud want het blijft altijd bedekt.

  Waar let je op als je een slaapzak koopt?

  Zorg dat de slaapzak goed past. De slaapzak mag niet te groot of te klein zijn, dat is gevaarlijk. Een slaapzak is te groot als de armsgaten en halsopening te groot zijn. Je kindje kan dan in de slaapzak kruipen. Een slaapzak is te klein als je kindje er alleen met kromme beentjes in kan liggen of als de armsgaten en halsopening te strak zitten.
  Een dunne slaapzak mag je samen gebruiken met een dekentje of een lakentje. Dan rolt je kindje minder makkelijk op zijn/haar buik.

  Voor meer informatie: https://www.veiligheid.nl/kinderveiligheid/slapen