Nieuws over Dé Provinciale Kraamzorg

Actueel nieuws

Blijf op de hoogte van alle nieuwtjes en ontwikkelingen rondom Dé Provinciale Kraamzorg.

Nieuws & actualiteiten

 • Extra mondkapjes voor onze kraamverzorgenden!

  Extra mondkapjes voor onze kraamverzorgenden!

  Persoonlijke bescherming blijft van levensbelang voor zorgmedewerkers tijdens de Coronacrisis!

  Nooteboom Textiles te Tilburg heeft ons 500 chirurgische mondkapjes gratis ter beschikking gesteld. Dankzij Nooteboom Textiles kunnen onze kraamverzorgenden weer veiliger werken. Wij zijn daar heel erg blij mee super dankbaar voor!

  Hartelijk dank namens al onze medewerkers.

 • Beschermbrillen voor onze partuspoulers!

  Beschermbrillen voor onze partuspoulers!

  Persoonlijke bescherming is van levensbelang voor zorgmedewerkers tijdens de Coronacrisis!

  Dankzij tuincentrum Coppelmans te Valkenswaard kan het team dat ondersteuning biedt bij bevallingen weer veiliger werken. Tuincentrum Coppelmans te Valkenswaard heeft ons 250 beschermbrillen gratis ter beschikking gesteld. Wij zijn daar super blij mee!

  Hartelijk dank namens al onze medewerkers.

 • Veelgestelde vragen betreffende het Coronavirus

  Veelgestelde vragen betreffende het Coronavirus

  Dé Provinciale Kraamzorg en Lunavi Kraamzorg staan in nauw contact met het RIVM, de GGD en Bo, de branche organisatie voor geboortezorg. Wij volgen hun adviezen en richtlijnen op.

  Om verspreiding van het Coronavirus te voorkomen, hebben wij zelf ook maatregelen genomen. Wij hebben een aantal veelgestelde vragen (en de antwoorden daarop) voor jou op een rijtje gezet.

  ZWANGERSCHAP

  Wat moet ik doen als ik denk dat ik besmet ben met het Coronavirus?

  Als je het vermoeden hebt, dat je mogelijk besmet bent met het Coronavirus, neem dan contact op met de huisarts of de GGD. Zij  kunnen je precies adviseren wat je in dit geval moet doen.

  Ik ben zwanger en wil me graag inschrijven voor kraamzorg. Kan dat?

  Ja hoor. Je kunt je gerust inschrijven voor kraamzorg. Om alle face to face-contacten te beperken kun je jezelf op dit moment alleen telefonisch inschrijven (013 – 303 25 00 / 0113 – 22 40 000) of via onze website. Op onze locaties of tijdens de inloopochtenden in het ETZ kun je je op dit moment niet inschrijven.

  Komt de kraamzorgconsulent mij nog thuis bezoeken?

  Op dit moment hebben wij ervoor gekozen om geen huisbezoeken te doen. Onze kraamzorgconsulenten zullen telefonisch contact met je opnemen. In sommige situaties zullen ze proberen om het intakegesprek naar een latere datum te verplaatsen. Uiteraard moeten we nog even afwachten of ze dan wel thuis plaats kunnen vinden.

  BEVALLING

  Mag ik nog wel thuis bevallen als ik besmet ben met het Coronavirus?

  Om precies te weten wat er wel en niet mag, kun je het beste contact opnemen met je verloskundige. In iedere regio gelden namelijk andere afspraken.

  Zijn er nu andere richtlijnen bij mijn bevalling?

  Wanneer de bevalling zich aankondigt, zal een medewerkster van ons planbureau een aantal extra vragen stellen. Zo zullen ze vragen of er bij jou of binnen je gezin symptomen of klachten zijn. Ook kan het zijn dat ze vragen naar je temperatuur, om zeker te weten of je wel of geen koorts hebt.

  KRAAMTIJD

  Krijg ik nog wel kraamzorg?

  Wij zullen alles in het werk stellen om ook nu gewoon kraamzorg in te zetten. Daarbij zijn wij ook wel afhankelijk van de gezondheid van onze kraamverzorgenden, maar ook van jouw gezondheid of die van je gezinsleden. Als jij, of iemand in jouw gezin besmet is met het Coronavirus kan de kraamverzorgende misschien niet komen, omdat er geen beschermende middelen beschikbaar zijn. Momenteel zijn er grote tekorten aan beschermende middelen in Nederland. Ben je flink verkouden dan komt de kraamverzorgende nog wel. Ze zal dan een mondkapje en handschoenen dragen. Ook is het mogelijk dat ze minder uren aanwezig zal zijn.

  Nu steeds meer mensen in Nederland besmet raken, kan het zijn dat ook onze kraamverzorgenden het virus oplopen. Uiteraard worden zij dan niet meer ingezet in de kraamzorg. Hierdoor kan het gebeuren dat wij niet voldoende kraamverzorgenden beschikbaar hebben om alle zorg te bieden. In dat geval zullen wij de beschikbare kraamverzorgenden zo goed mogelijk verdelen over alle kraamgezinnen. Dit betekent dat je dan minder en korter zorg zult ontvangen dan het aantal uren dat je aangevraagd hebt.

  Is het wel veilig om de kraamverzorgende te laten komen nu contact met anderen wordt afgeraden?

  Onze kraamverzorgenden zijn gewend om heel hygiënisch te werken. Niet alleen nu, maar altijd. Ze zijn erin getraind en volgen hierin ook speciale protocollen.

  Kan ik gewoon kraamvisite ontvangen?

  Wij vragen je om geen kraamvisite te ontvangen wanneer onze kraamverzorgende in jullie gezin aan het werk is. Verder adviseren wij je om in de kraamweek het aantal contacten te minimaliseren. Bezoek dat grieperig is of verkouden is liever niet welkom. Dit is voor jullie eigen veiligheid. In het kraamhotel mag je maximaal 1 bezoeker ontvangen (mits deze persoon niet ziek of verkouden is).

  Wanneer komt de verloskundige langs?

  Alle kraamvisites worden door de verloskundigen telefonisch gedaan, tenzij er medisch een noodzaak is tot bezoek. De verloskundige komt niet op bezoek.

  Mag ik nog wel borstvoeding geven?

  Tot nu zijn er geen gegevens over de overdracht van het COVID-19 virus via moedermelk. Dat betekent dat je ook als je besmet bent met het Coronavirus gewoon borstvoeding mag blijven geven. Het is daarbij wel belangrijk om een goede hygiëne in acht te nemen.

  Mag ik nog wel in het kraamhotel bevallen en/of verblijven?

  Ja hoor. Je bent nog gewoon welkom in het kraamhotel. In het kraamhotel liggen geen patiënten die besmet zijn met het Coronavirus en onze kraamverzorgende zullen er, net als altijd, alles aan doen om jou een fijne kraamtijd te bezorgen.

 • Veel gestelde vragen van zwangere vrouwen over Coronavirus, (COVID-19)

  Veel gestelde vragen van zwangere vrouwen over Coronavirus, (COVID-19)

  Ben ik besmet met het Coronavirus?
  Op https://lci.rivm.nl/richtlijnen/covid-19  kun je zien of er een indicatie is verdere testen te doen naar het COVID-19 virus. Bij twijfel neem je telefonisch contact op met jouw huisarts. Mocht je overwegen jouw verloskundig zorgverlener hiervoor te bezoeken, leg dan eerst telefonisch contact voor advies.

  Verloopt een infectie met COVID-19 ernstiger voor een zwangere vrouw?
  Op basis van beperkt beschikbare data zijn er geen aanwijzingen dat zwangere vrouwen vatbaarder zijn voor het krijgen van een infectie met COVID-19. Het is nog onzeker of bij een infectie met COVID-19 het verloop anders is dan bij vrouwen die niet zwanger zijn. Van andere virale infecties weten we dat er meer kans is op longproblemen als een vrouw zwanger is. 

  Kan de ongeboren baby geïnfecteerd raken tijdens de zwangerschap of bevalling?
  Tot nu toe is er geen directe overdracht (verticale transmissie) van het COVID-19 virus beschreven van moeder op kind tijdens de zwangerschap of bevalling. Het virus is tot nu toe niet aangetoond in vruchtwater, navelstrengbloed, de keel van een pasgeborene of in borstvoeding. Wel is besmetting mogelijk van moeder op kind via de gewone mens-op-mens route (horizontale transmissie).

  Kan ik een miskraam krijgen van COVID-19?
  Op basis van beperkt beschikbare data zijn er geen aanwijzingen dat vrouwen met een infectie met COVID-19 meer kans hebben op een miskraam of zwangerschapsverlies. Mogelijk is er iets meer vroeggeboorte, maar het is nog niet duidelijk of dit spontane vroeggeboorte is of dat een zwangerschap op medische gronden vroegtijdig is beëindigd.

  Ik heb nu een infectie met COVID-19 en zit in thuisisolatie, gaat mijn afspraak met de verloskundige of gynaecoloog door?
  Overleg met jouw verloskundig hulpverlener wat te doen in dit specifieke geval.

  Ik heb nu een infectie met COVID-19, mag ik thuis bevallen?
  Op basis van beperkt beschikbare data adviseren wij tijdens de actieve infectie een ziekenhuisbevalling met bewaking (cardiotocogram, CTG) van de foetus. Als de infectie > 14 dagen geleden was, vervalt dit advies.

  Mag ik borstvoeding geven als ik een infectie met COVID-19heb?
  Er is geen contra-indicatie voor borstvoeding. COVID-19 is niet aangetoond in moedermelk. Aangeraden wordt om borstvoeding te geven met een mondkap en hygiënemaatregelen in acht te nemen (handen wassen voor het aanraken van de baby of borsten, eigen borstkolf te gebruiken of fles en de borstkolf goed schoon te maken na gebruik). Omdat het wel mogelijk is om de baby te infecteren in jouw nabijheid, valt het te overwegen om (gekolfde) voeding door een gezond persoon te laten geven.

  Ik ben genezen van een infectie met COVID-19, ben ik nu onder controle van een gynaecoloog?

  In principe is een doorgemaakte infectie met COVID-19 geen medische indicatie. Wel wordt voorlopig aangeraden groei-echo’s te laten maken.

  Bron: NVOG, https://www.nvog.nl/actueel/covid-19-en-zwangerschap-voor-hulpverleners/

 • Informatie over Coronavirus

  Informatie over Coronavirus

  Inmiddels is het Coronavirus ook in Nederland aangetroffen. Dé Provinciale Kraamzorg/Lunavi Kraamzorg levert gewoon kraamzorg en hanteert de  richtlijnen zoals opgesteld door het RIVM. Op dit moment gelden er voor zwangeren, kraamvrouwen en pasgeborenen nog geen specifieke maatregelen.

  Wat kun je doen om besmetting/verspreiding van het nieuwe coronavirus te voorkomen?

  Het gaat met name om het juiste gebruik van hygiënische maatregelen;

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze na één keer gebruiken weg
  • Houdt afstand als mensen hoesten of niezen

  Actuele informatie
  Op de website van het RIVM vind je de meest actuele informatie en veel gestelde vragen over het coronavirus. Zie de website: https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19

  Wij stellen je uiteraard direct op de hoogte wanneer het RIVM met een richtlijn komt voor de geboortezorg of wanneer meer informatie bekend is.

   

 • Tips bij aanschaf van een autostoel voor jouw baby

  Tips bij aanschaf van een autostoel voor jouw baby

  Direct vanaf de geboorte mag je je baby in een babyautostoel vervoeren. Voor de veiligheid van jouw kindje plaats je het autostoeltje het liefst op de achterbank en vervoer je hem of haar zo lang mogelijk achteruit. Als je de juiste stoel hebt, moet je deze nog wel goed vastmaken (met de gordel of met Isofix), net als jouw kindje natuurlijk. Dan kun je veilig op weg!

  Tips bij de aanschaf en gebruik van de autostoel kijk bij:

  https://www.veiligheid.nl/kinderveiligheid/met-de-auto/soorten-autostoeltjes/baby-autostoel

 • Ode aan de kraamverzorgende!

  Ode aan de kraamverzorgende!

  12 Redenen voor een ode aan kraamverzorgenden:

  Ze was je reddende engel in die eerste week met je baby. En het liefst wilde je dat ze voor altijd bij jullie kwam wonen. Hoog tijd voor een ode aan kraamverzorgenden.

  ‘Kraamverzorgende‘ dekt de lading niet: ze is je goeroe (want ze heeft het antwoord op al je vragen), je kok (die fruithapjes!) en je therapeut (‘ja, die kraamtranen zijn normaal’ en ‘natuurlijk doe je het allemaal goed’). Lees meer.....

 • Scholing

  Scholing "Kraamzorg na kunstverlossing en sectio"

  Onze kraamverzorgenden zijn in november bijgeschoold in "Kraamzorg na kunstverlossing en sectio".

  De inhoud van de cursus bestond ondermeer uit inhoudelijke kennisoverdracht over:

  • indicaties voor een kunstverlossing en sectio
  • wat er in het ziekenhuis gebeurt: pijnbestrijding en de consequenties daarvan/voorbereiding, de OK gentle sectio, nazorg.
  • wat de mogelijke complicaties kunnen zijn in het kraambed na een kunstverlossing en sectio.
  • observaties van kraamvrouw en baby na een kunstverlossing en na sectio en de verschillen in observatie-uitkomsten t.o.v. de kraamvrouw die spontaan is bevallen
  • emotionele begeleiding van een kraamvrouw na kunstverlossing en sectio.
  • kennisoverdracht over wondzorg en het gebruik van buikspieren na sectio.
  • kennisoverdracht die nodig is voor een eventuele effectieve nazorg van de cliënt, de ketenzorg en de communicatie daarover met de cliënt.

  Een felicitatie aan alle collega's voor weer een stukje deskundigheidsbevordering!!

   

 • Jij bent me er eendje!

  Jij bent me er eendje!

  Vanaf eind november 2018 krijgt iedere nieuwe cliënt van Dé Provinciale Kraamzorg ons badeendje cadeau. Nadat je het eerste contact hebt gehad met je kraamzorgconsulent overhandigt zij ons leuke badeendje. Wij wensen jou en je kindje veel badplezier!

 • Scholing' Veilige Hechting'

  Scholing' Veilige Hechting'

  Onze kraamverzorgenden zijn bijgeschoold in 'Veilige Hechting'.
  De kraamverzorgende is een belangrijke schakel in de zorg rondom een kersvers gezin en zij kan ervoor zorgen dat ouders zich bewust worden van het belang van een veilige hechting.  De ontwikkeling van een kind wordt voor een groot deel bepaald door het al dan niet veilig gehecht zijn aan ouders en/of verzorgers en een veilige hechting zorgt voor een stevige basis, waarbij er vertrouwen bij een kind wordt ontwikkeld in eigen kunnen.
  Een interessante en leerzame scholing die onze kraamverzorgenden zeker in de praktijk gaan gebruiken!

  Een felicitatie voor alle collega's!

 • 1-aprilgrap genderneutrale muisjes Dé Provinciale Kraamzorg

  1-aprilgrap genderneutrale muisjes Dé Provinciale Kraamzorg

  Vorige week kondigde Dé Provinciale Kraamzorg aan om niet enkel beschuiten met roze en blauwe muisjes te smeren: ouders hebben ook ook de keuze uit witte, genderneutrale muisjes. Deze aankondiging deden wij in het kader van 1 april, de Dag van de Grap.

 • EHBO bijgeschoold

  EHBO bijgeschoold

  Alle kraamverzorgenden van Dé Provinciale Kraamzorg zijn weer EHBO geschoold en geslaagd!

  Alle kraamverzorgenden worden al jarenlang goed getraind en daarmee ook EHBO gediplomeerd. Zo blijft hun kennis steeds up-to-date en wordt de wijze waarop te handelen herhaald. In de maanden februari en maart 2018 zijn alle kraamverzorgenden weer bijgeschoold van deze kennis:

  • Reanimatie bij baby, kind en volwassene (met en zonder AED)
  • Handelen bij verslikken en verstikken
  • Aanleggen van diverse verbanden
  • Stabiele zijligging
  • Wonden, breuken en de verzorging daarvan
  • Hoe te handelen bij verdrinking, onderkoeling en oververhit zijn

  Iedereen van harte gefeliciteerd!!

   

 • Alle kraamverzorgenden EHBO geschoold van Lunavi Kraamzorg!

  Alle kraamverzorgenden EHBO geschoold van Lunavi Kraamzorg!

  Alle kraamverzorgenden van Lunavi Kraamzorg worden al jarenlang goed getraind en daarmee ook EHBO gediplomeerd. In 2017 zijn alle kraamverzorgenden weer bijgeschoold van deze kennis. Zo blijft onze kennis steeds up to date en wordt de wijze waarop te handelen herhaald.

 • Uniformen Thebe Kraamzorg een tweede leven!

  Uniformen Thebe Kraamzorg een tweede leven!

  Nieuws van Maja Verhoeven over haar werk in Gambia:

  Ik ben weer voor 2 weken in Gambia geweest. Deze keer om de derde slaapzaal in het weeshuis te realiseren. Er waren al 2 slaapzalen gerealiseerd, maar dit bleek te weinig te zijn. Hoe mooi dat de kinderen nu in een bed kunnen slapen in plaats van een vieze lap op een lemen vloer.

  Mijn werkgever, Lunavi Kraamzorg, was voorheen Thebe Kraamzorg. De oude Thebe Kraamzorg uniformen zijn door Lunavi Kraamzorg ter beschikking gesteld om te gebruiken in Gambia. Er is daar een groot tekort aan nette uniformen voor verpleegkundigen. De eerste uniformen die ik in mijn koffer had meegenomen heb ik aan Jahaddy en haar dochter Adama uitgereikt. Jahaddy is de vroedvrouw die “mijn” kliniek runt. Nu ziet het er helemaal professioneel uit. Lees meer.....

 • Gebruik van een slaapzak

  Gebruik van een slaapzak

  Wordt je kindje beweeglijker? Stap dan over op een goed passende babyslaapzak. Dat is de veiligste manier om je kindje warm te houden totdat hij/zij twee jaar is. De slaapzak kan het hoofdje van je kind niet bedekken, dus je kindje kan altijd vrij ademen en krijgt het niet te warm. Je kindje krijgt het ook niet te koud want het blijft altijd bedekt.

  Waar let je op als je een slaapzak koopt?

  Zorg dat de slaapzak goed past. De slaapzak mag niet te groot of te klein zijn, dat is gevaarlijk. Een slaapzak is te groot als de armsgaten en halsopening te groot zijn. Je kindje kan dan in de slaapzak kruipen. Een slaapzak is te klein als je kindje er alleen met kromme beentjes in kan liggen of als de armsgaten en halsopening te strak zitten.
  Een dunne slaapzak mag je samen gebruiken met een dekentje of een lakentje. Dan rolt je kindje minder makkelijk op zijn/haar buik.

  Voor meer informatie: https://www.veiligheid.nl/kinderveiligheid/slapen