Maja Verhoeven, was kraamverzorgende bij Dé Provinciale Kraamzorg I Lunavi Kraamzorg, gaat weer naar Gambia!

Maja is onlangs met pensioen gegaan, maar zet haar vrijwilligers werk door! Maja vertelt...

Binnenkort is het weer zover, 18 oktober a.s. hoop ik weer voor 6 weken richting Gambia te gaan. Ik ben benieuwd wat ik aantref. De berichten zijn ronduit alarmerend. Het regenseizoen is bar en boos geweest. Heel veel overstromingen waarbij huizen ingestort zijn. Ik kreeg een filmpje toegestuurd van een oma die voor een van mijn sponsorkinderen zorgt. De ouders van dit meisje zijn beiden overleden. Hun huis is door de overvloedige regenval volledig ingestort. En zo zijn er veel berichten. Waarom er, wanneer dit soort rampen elders in de wereld gebeuren er de media vol van staan, en als dit in Gambia gebeurt helemaal niets begrijp ik niet. Ook de prijzen van de dagelijkse levensmiddelen rijzen de pan uit. Alles wordt hier duurder, en dat is in Nederland voor veel mensen al bijna niet te doen…Voor daar is het een ramp….en daar wordt niemand gecompenseerd. 

Ik las afgelopen weekend een rapport van Unicef waaruit blijkt dat 1 op de 5 kinderen voor de eerste levensmaand en 1 op de 20 kinderen voor het vijfde levensjaar overlijdt in dit land. Ondervoeding, slechte en voor veel mensen onbetaalbare medische zorg zijn hiervan de oorzaak. Ook voor moeders die moeten bevallen liggen er vele risico’s op de loer door de slechte medische voorzieningen. En wat ben ik dan nog steeds blij met mijn eigen kliniek die Jahaddy voor mij beheert. Het gaat hier gelukkig heel goed. Maar er zijn dan ook veel materialen, zoals kraamverband, kraammatrasjes, navelklemmen etc. aanwezig. En ik zorg er ook altijd voor dat er voldoende schoonmaakmaterialen zijn.

Er staan inmiddels weer ongeveer 100 bananendozen met medische spullen en kleding klaar om weer naar verschillende ziekenhuizen te worden gebracht. En ja, ik weet dat het een druppel op een gloeiende plaat is, maar alle kleine beetjes helpen. En als het maar voor een paar mensen zin heeft dat ik daar ben, dan ben ik daar al heel blij mee….

Verder moet het dak van de wachtruimte van mijn kliniek worden aangepakt. Het heeft door de vele regen en stormen veel schade opgelopen. Er zal een nieuw dak op moeten….Vorig jaar in november heeft de kliniek zelf gelukkig, dankzij uw hulp, goed aan kunnen pakken, en nu hopelijk een wachtruimte.

Verder moet het schoolgeld voor een 40tal kinderen weer worden betaald , en ja ook de scholen worden ieder jaar duurder. Voor veel kinderen is naar school gaan zonder sponsor geen optie.

Maar gelukkig gebeuren er ook mooie dingen. Mijn kliniek, de kinderen die wel een sponsor hebben, een tasje kleding bij een gezin, een zak rijst voor een gezin zodat er even voor een paar weken geen zorgen zijn. En hopelijk is er dan ook nog wat geld zodat er hier en daar een paar zakken cement kunnen worden afgeleverd, voor de nodige reparaties aan huizen.

 Al die kleine dingen geven me de energie om nog steeds door te gaan in dit land waar hulp zo welkom is. We gaan er weer voor…..

 

Helemaal gratis en voor niks!

Download nu gratis het
Kraamtijd! Magazine

  • Handige tips en tricks voor tijdens het bevallen
  • Verhalen van kersverse ouders én onze kraamzorgconsulenten
  • Alles over thuis bevallen, in het kraamhotel of in het ziekenhuis