Leer je baby begrijpen

De eerste weken als kersverse ouders kun je soms radeloos zijn wanneer je baby huilt of verdriet heeft. Vooral als je geen idee hebt wat er met je kindje aan de hand is. Is hij moe? Heeft hij honger? Of is er iets anders? Wij helpen je hier graag mee. Lees verder! 

Wanneer je goed naar je baby luistert kun je achterhalen wat er met je baby aan de hand is. Tenminste, volgens de Dunstan Babytaal methode. Deze methode onderscheidt de diverse huiltjes van baby’s, waardoor deze onder te verdelen zijn in diverse categorieën, welke weer te koppelen zijn aan verschillende oorzaken. Zo is er een geluid voor honger, vermoeidheid, een boertje dat dwarszit, darmkrampjes of ongemak. Deze geluiden zijn gebaseerd op de basisreflexen van baby’s en daardoor onafhankelijk van de taal die de ouders spreken. Dé Provincale Kraamzorg vertelt je hier graag meer over. 

De huiltjes van je baby herkennen 

De huiltjes van je kindje herkennen? Ja, dat kan! Deze kun je het beste herkennen wanneer je baby nul tot drie maanden oud is. Het is vooral belangrijk om goed te luisteren naar de eerste geluidjes die je kleine laat horen voordat het huilen écht losbarst. Volgens Priscilla Dunstan (de ontdekker van deze babytaal) ontstaan de geluiden die je baby maakt door een aantal reflexen. Wanneer je baby geluid toevoegt aan één van deze reflexen, is dat onder te verdelen in vijf herkenbare geluiden welke te verklaren zijn middels de Dunstan Babytaal.  

De vijf ‘woorden’ van Dunstan Babytaal 

Voor veel kersverse ouders is het vaak een zorg: een huilende baby. Maar, voor pasgeboren kindjes is huilen gecombineerd met lichaamstaal de enige vorm van communicatie. Is je baby moe? Heeft hij honger? Of zit er iets dwars? Wat zou het toch fijn zijn als je het huiltje kon herkennen. Met Dunstan Babytaal, wordt jouw baby’s huiltje jouw gids in plaats van een zorg. Dit kan voor heel veel rust zorgen.  

Het is tijd om je kindje te voeden 

Klinkt het geluid van je baby als ‘Neh’ of ‘Nah’, dan weet je dat je kindje honger heeft. Als het zuigreflex wordt geactiveerd, zie je bij dit huiltje een duidelijk ‘zuigende’ beweging van het mondje. Door je baby te voeden, zal je baby zich waarschijnlijk weer voldaan voelen.  

Een dwarszittend boertje 

Bij het geluid ‘Eh’ zit er waarschijnlijk een boertje vast. Het is een korte en stotende klank. Het geluid ‘Eh’ lijkt erg op ‘Neh’ en ‘Heh’. Het is belangrijk om daarom goed op de beginklank te letten. Bij ‘eh, ehhhhhh’ weet je dat je even moet helpen om het boertje los te krijgen. 

Last van buikkrampjes 

Als je ‘Eairh’ hoort, heeft je baby meestal last van darmkrampjes. Dit is een dringend, persend geluid dat vanuit de buik komt. Meestal kijkt de baby hier ook moeilijk bij, terwijl de beentjes wellicht zijn opgetrokken. Help je baby door een badje klaar te maken, het buikje te masseren in de richting van de klok of door hem/ haar met de buik op je onderarm te dragen. 

Je baby voelt zich oncomfortabel 

Wanneer het huiltje klinkt als 'heh’ betekent dat meestal dat je baby zich oncomfortabel voelt. Vaak is er dan sprake van een volle luier, maar het kan natuurlijk ook door iets anders komen. Heeft je baby het misschien koud of juist te warm? Ligt hij in een ongemakkelijke houding? Bij dit geluidje is het soms iets minder duidelijk wát je baby precies wil, maar duidelijk is wel dát er iets is.  

Tijd om naar bed te gaan 

Je weet dat het tijd is om te gaan slapen wanneer je baby het geluid ‘auw’ maakt. Dit geluidje is vergelijkbaar met het geluid wanneer je hardop gaapt. Het mondje van je kindje krijgt een ovale vorm. Laat je baby eventjes een dutje doen. Dit lost het probleem vaak op.  

Na een maand of vier… 

Wanneer je baby drie of vier maanden oud is is, maken de reflexmatige geluiden plaats voor bewuste communicatie. Hierna zal je minder vaak de vijf verschillende Dunstan Babytaal geluiden kunnen herkennen. In plaats daarvan, zal je merken dat je steeds makkelijker in staat bent om direct te begrijpen wat jouw baby nodig heeft. Dit komt doordat je in die eerste maanden hebt leren luisteren en kijken naar de signalen die je kindje jou geeft. Meer weten? Via YouTube zijn allerlei filmpjes te bekijken waarin je de vijf geluidjes kunt beluisteren en de bijbehorende reflexen ziet. 

Helemaal gratis en voor niks!

Download nu gratis het
Kraamtijd! Magazine

  • Handige tips en tricks voor tijdens het bevallen
  • Verhalen van kersverse ouders én onze kraamzorgconsulenten
  • Alles over thuis bevallen, in het kraamhotel of in het ziekenhuis