Een dag in het leven van een kraamverzorgende

Corina van Felius is op haar 19e begonnen in de kraamzorg en is inmiddels al vijftien jaar werkzaam als kraamverzorgende. Van kinds af aan droomde Corina er al van, om kraamverzorgende te worden. De belangrijkste taak is het zorgen voor moeder en kind. Hoe ziet haar dag eruit? Je leest er hier alles over. 

Corina van Felius: "De werktijden zijn erg verschillend. Mijn werkdag verloopt normaal gesproken van 8.30 uur tot 15.00 uur, maar dit ligt aan de situatie en de behoefte van de cliënt. Ieder gezin is uniek. Wij beginnen de kraamweek vaak met lange dagen en bouwen dit af naar kortere dagen. Als de week moeizaam begint en ik aan het einde van de week als ik wegga zie dat de moeder het moederschap vol vertrouwen oppakt… Ja, dan is mijn week geslaagd!\

Goedemorgen 

Om half negen begint mijn dag en bel ik aan bij het gezin. Meestal zijn de moeder en haar kindje dan net wakker en maak ik een ontbijtje klaar. Het kan ook zijn dat ze al ontbeten hebben, bijvoorbeeld wanneer ze meerdere kindjes hebben. Ik begin met een kopje koffie of thee en neem de nacht door. Heeft de baby veel gehuild of juist heel goed geslapen? Na de controles gaat mama lekker douchen en ga ik opruimen, dit zijn meestal de huishoudelijke klusjes.

Tijd voor een warm badje

Ongeveer een half uurtje voor de voeding gaat het kindje lekker in bad. Hier trek ik een half uur voor uit, want het kindje moet ook worden gewogen en getemperatuurd. Hierna wordt de baby gevoed. Wanneer de moeder borstvoeding geeft, dan ga ik er vaak bij zitten en bied ik ondersteuning. Ik observeer hoe het kindje drinkt. Als kraamverzorgende ben je de hele dag bezig met het observeren van de baby en de mama.

Huishoudelijke klusjes

Na de voeding is het tijd om gezellig een kopje koffie of thee te drinken, mits hier nog tijd voor is. Hierna doe ik wat huishoudelijke taken, zoals stofzuigen. In het begin van de middag gaan we lunchen en voor je het weet is het alweer tijd voor de volgende ronde voeding.

Het is tijd om te rusten

Nadat we hebben geluncht is het erg belangrijk dat de moeder haar rust pakt. Het is niet standaard meer dat de moeder gaat slapen, maar ik adviseer altijd om even op bed te gaan liggen en bijvoorbeeld een film op te zetten. In de week dat ik er ben is dit nog mogelijk, dus ook erg belangrijk om hier gebruik van te maken. Ik maak van deze tijd gebruik om de gegevens te noteren in het zorgplan en doe daarnaast nog wat huishoudelijke taken, zoals wat strijkwerk en het schoonmaken van het sanitair. Ik zorg altijd voor een goede hygiëne.

Tot morgen

Rond drie uur is het tijd om wakker te worden en maak ik graag een fruitcocktail voor de moeder. Dan zit mijn dag erop en word ik door het kersverse gezinnetje bij de deur uitgezwaaid. Tot morgen! Werken in de kraamzorg is ontzettend dankbaar en leuk werk. Het belangrijkste wat ik altijd meegeef na een week is: pak je rust, laat je niet gek maken, neem tijd voor jezelf en geniet van ieder moment! Een baaldag mag en dit hoort erbij. Trek zo nodig op tijd aan de bel.’

Een speciale herinnering als kraamverzorgende

Als kraamverzorgende maak je veel bijzondere dingen mee. Ik mocht een keer kraamzorg bieden aan een gezin waarvan het kindje overleden was. Dit was een erg heftige en verdrietige week, maar de openheid van de ouders was zo bijzonder. Een paar jaar later mocht ik opnieuw kaamverzorgende zijn van een gezond geboren kindje, dit was erg mooi."

 

Helemaal gratis en voor niks!

Download nu gratis het
Kraamtijd! Magazine

  • Handige tips en tricks voor tijdens het bevallen
  • Verhalen van kersverse ouders én onze kraamzorgconsulenten
  • Alles over thuis bevallen, in het kraamhotel of in het ziekenhuis