De ontwikkeling van je kindje

Je zwangerschapstest is positief! Dit is geweldig nieuws natuurlijk, maar wat nu? Wat kun je verwachten, wanneer je in verwachting bent? Je leest er alles over in onze nieuwste blog! 

Gefeliciteerd met de zwangerschap! De komende maanden zal jouw lichaam druk bezig zijn met de ontwikkeling van je kindje. Dit is erg speciaal en bijzonder om mee te maken. Om je alvast een idee te geven wat je de komende maanden te wachten staat geven wij jou graag een overzicht per trimester.  

Zwangerschap trimester één 

Het eerste trimester loopt van week één tot week twaalf en in deze periode groeit de bevruchte eicel uit tot een foetus. Het hartje en de bloedsomloop zijn de eerste onderdelen die functioneren. Na ongeveer tien weken beginnen de vitale organen te werken. De eerste weken vallen de zwangerschapskwaaltjes die door de hormonen worden veroorzaakt mee, maar dat verandert snel: na ongeveer elf weken is de piek. Pas daarna worden ze minder heftig. Tussen week zes en acht vindt de eerste afspraak bij de verloskundige plaats. Vanaf week twaalf kun je vertellen dat je zwanger bent, spannend! 

Zwangerschap trimester twee 

Het tweede trimester loopt van week dertien tot en met week 26. De groei en de ontwikkeling van jouw baby gaat in deze weken erg hard. De spieren worden getraind en de baby oefent met ademen, zuigen en slikken. Wist je dat jouw baby vanaf dit trimester jouw stem kan horen en op termijn zelfs kan herkennen? Aan het einde van dit trimester wordt het gezichtje steeds menselijker. Je baby kan de hik hebben, gapen en duimen. Voor veel vrouwen is het tweede trimester de leukste fase van de zwangerschap. De kans op een miskraam is kleiner, de zwangerschapskwalen nemen af en je raakt gewend aan het idee dat je zwanger bent.  

Zwangerschap trimester drie 

Het einde is in zicht…. Welkom in het spannendste trimester van de zwangerschap. Het derde trimester van de zwangerschap loopt van 24 tot 40 weken, maar de precieze lengte van dit trimester hangt af van wanneer jouw baby geboren wordt. In week 28 kan je kleintje zijn ogen openen en vanaf week 32 zijn de hersentjes zich rap aan het ontwikkelen. Zo kan het brein van je baby nu zelf de lichaamstemperatuur reguleren, dus zijn ze niet langer afhankelijk van de temperatuur van het vruchtwater. Je kindje groeit nu heel snel. In week 36 kan je baby zelfs zó groot zijn dat er weinig ruimte meer is om in te bewegen. Zelf kun je ook wat zwangerschapssymptomen hebben in dit trimester, zoals kramp, maagzuur, rugpijn, vermoeidheid en aambeien. Hieronder een aantal tips om dit trimester door te komen: 

  • Schrijf je in voor bevallingscursussen om goed voorbereid te zijn voor het grote moment; 
  • Stel samen met je verloskundige een geboorteplan op; 
  • Kies alvast een kinderarts; 
  • Schaf babyproducten aan zoals luiers, babydoekjes, kleding en richt de babykamer in. 

Kom in contact met Lunavi Kraamzorg 

Wil je meer informatie over de ontwikkeling van jouw baby? Praat met je verloskundige. Na de kraamweek kun je met al jouw vragen natuurlijk terecht bij de JGZ verpleegkundige (consultatiebureau). Uiteraard vind je meer en uitgebreidere informatie over de ontwikkeling van jouw zwangerschap op specialistische websites zoals babyopkomst.nl, opvoeden.nl of 24baby.nl. Op 24Baby.nl vind je alles over je zwangerschap, geboorte en je baby. Tip: volg de groei van je baby met de zwangerschaps- en babykalender. 

Helemaal gratis en voor niks!

Download nu gratis het
Kraamtijd! Magazine

  • Handige tips en tricks voor tijdens het bevallen
  • Verhalen van kersverse ouders én onze kraamzorgconsulenten
  • Alles over thuis bevallen, in het kraamhotel of in het ziekenhuis